Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Maraška od 14. stoljeća u Zadru

02.11.2010. 23:00
Maraška od 14. stoljeća u Zadru


Večeras je na Sveučilištu u Zadru svečano predstavljena monografija “Višnja Maraska – Bogatstvo Zadra i zadarske regije”. Knjiga, koja je objedinila radove autora različitih znanstvenih disciplina, izdana je zajedničkim naporima Sveučilišta u Zadru, Maraske d.d. i Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Zadru.
Najavivši djelo kao dvojezičnu znanstvenu monografiju kojom se promovira proizvod po kojem je Zadar prepoznatljiv, dr. sc. Josip Faričić, profesor Odjela za geografiju zadarskog sveučilišta je istaknuo kako je ono vrijedan iskorak u približavanju akademske i gospodarske zajednice u Zadru.
Umjesto odsutnog rektora dr. sc. Ante Uglešića, autore radova i sve koji su sudjelovali u izradi knjige pozdravio je dr. sc. Vladimir Skračić, prorektor Sveučilišta u Zadru.
– Plodu maraski svakako pripada osobito mjesto među čimbenicima identiteta grada Zadra i njegove regije. No, ona nije samo kockica u slagalici osebujnog zadarskog identiteta, već i hrvatskog. Ujedno, knjiga “Višnja Maraska – Bogatstvo Zadra i zadarske regije” je dio napora našeg Sveučilišta da, u posljednje vrijeme osobito razvijenom, izdavačkom djelatnošću promovira specifični identitet zadarskog područja u Europi i svijetu.
I Vandri Montabelo, predsjednik uprave Maraske d.d. istaknuo je učinkovitost suradnje znanosti i gospodarstva koja je urodila ovim djelom.
– Povijest višnje maraške na ovim prostorima seže u 14. stoljeće i gotovo se preklapa s poviješću sveučilišta grada Zadra. Nama je kao baštinicima te povijesti ostavljeno u zadatak da sve tragove, vrela i građu sakupimo te znanstveno i objektivno prikažemo povijest višnje maraške i našeg grada. Držim da smo izdavanjem ove knjige u tome i uspjeli.
O knjizi koju čini 13 raznolikih radova raspoređenih u tri cjeline, od kojih se ističu cjelina o agronomiji, geografiji i ekologiji, kao i cjelina o gospodarskoj povijesti govorili su dr. sc. Boris Jurić, jedan od recenzenata knjige te dr. sc. Ante Bralić, kourednik i autor jednog od radova u knjizi.
Na predstavljanju knjige sudjelovala je i Francessca Salghetti Drioli, posljednji potomak  obitelji koja je u 19. stoljeću patentirala maraskino, liker koji je brzo prigrlilo euroosko plemstvo.