Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Mesić tražio da Bush odgodi posjet Hrvatskoj

02.11.2010. 23:00
Mesić tražio da Bush odgodi posjet Hrvatskoj


Bivši predsjednik je bio podozriv prema NATO-u, Bushova politika bila mu je odbojna, a bio je i ljutit na vladu koja je prisvojila organizaciju posjeta, navodi Tomislav Jakić u knjizi sjećanja
Posjet američkoga predsjednika Georgea Busha Hrvatskoj 4. i 5. travnja 2008. mogao se pretvoriti u otkazivanje poziva Hrvatskoj u NATO da se ostvario “pravi politički skandal u hrvatsko-američkim odnosima”, otkriva Mesićev dugogodišnji savjetnik za vanjsku politiku Tomislav Jakić u knjizi sjećanja “Nisam zavijao s vukovima”, koja je jučer predstavljena u Zagrebu. Bivši predsjednik Republike Stjepan Mesić, naime, pismeno je od američkoga predsjednika zatražio da odgodi posjet Hrvatskoj, najavljujući kako ga neće moći dočekati, jer mora u posjet “nekim azijskim zemljama”!
Dvadesetak dana uoči posjeta, Mesić je Bushu poslao pismo, predlažući “da doputuje u službeni posjet RH u nekom kasnijem terminu koji će biti prihvatljiv objema stranama”. Zahtjev je objasnio time što je stigao “konačan prijedlog datuma posjeta nekim azijskim zemljama s kojima smo već mjesecima pregovarali o mojim službenim posjetima”. Pismo, inače opsežno i uljudno, završava napomenom da će Mesić, ako Bush ne može odgoditi dolazak, “svoju ulogu domaćina s punim povjerenjem prenijeti na predsjednika Vlade RH, g. Ivu Sanadera (…)”.
Ambasador u panici
Jakić svjedoči da je pismo – koje je osobno napisao, ali i inicirao – proslijedio američkome veleposlaniku u Hrvatskoj Robertu Bradtkeu, “naravno s molbom da ga odmah pošalje u Washington”. Sudbinu dokumenta opisuje ovako: “Bez da mi je itko išta rekao, stvari su u svoje ruke uzeli Lončar (posebni Mesićev savjetnik za vanjsku politiku, op.a.) i savjetnik za nacionalnu sigurnost Perković. Prezentirana mi je tanka, neuvjerljiva priča u kojoj je bilo niz nelogičnosti, a koja se svodila na sljedeće. Američki se ambasador u panici obratio Lončaru čim je dobio predsjednikovo pismo. Rekao je kako ga nije (još) proslijedio u Washington (…). Tražio je hitan sastanak s Lončarom da vide “kako da spase što se spasiti dade”. Istodobno je (…) lansirana glasina da su Amerikanci iznimno bijesni zbog predsjednikovog pisma (…) i da bi mogli reagirati otkazivanjem pozivnice Hrvatskoj da uđe u NATO (…) S tim “spoznajama” Lončar i Perković otišli su predsjedniku Republike, sugerirajući da povuče svoje pismo. I Mesić je pristao”.
Isticanje premijera
Zamisao o izbjegavanju Busha u Zagrebu prvi je iznio Mesić osobno. “A možda bih mogao nekako izbjeći i Busha”, kazao je nakon što je postalo jasno da predloženi posjet Indoneziji 1. travnja kolidira s Bushovim dolaskom. Mesić je htio i izbjeći summit NATO-a u Bukureštu dan uoči Bushova dolaska, na kojemu je Hrvatska dobila pozivnicu u članstvo. Jakić navodi tri ključna razloga za Mesićevu želju da izbjegne summit u Bukureštu i susret s Bushom: podozrivost prema NATO-u, snažnu odbojnost prema politici Georgea Busha, ali i Mesićevu ljutnju na vladu, koja je prisvojila organizaciju posjeta, potpuno zaobilazeći ured predsjednika. “Bio je to u oba Mesićeva mandata jedini posjet stranoga šefa države koji ni na koji način nije pripremao ured predsjednika. Mi iz ureda bili smo samo statisti”, piše Jakić, prepričavajući pojedinosti iz kojih je jasno da je Bianca Matković, tadašnja moćna žena Ministarstva vanjskih poslova, posjet dogovarala tako da istakne premijera Sanadera, a gotovo ponizi predsjednika države.
 


Mesić: S Jakićem sam koncipirao prekid izolacije Hrvatske


– S Tomislavom Jakićem koncipirao sam prekid izolacije Hrvatske. Bez njegove knjige ne može se razumjeti razdoblje od 1990. do danas, kazao je bivši predsjednik Mesić na jučerašnjem predstavljanju Jakićevih sjećanja u Zagrebu. “Jakića sam se još iz 1971. sjećao kao novinara “iz drugog filma”, ali koji je procjenjivao na temelju činjenica. Kasnije, tijekom susreta u Tripalovoj Akciji socijaldemokrata, shvatio sam da se razumijemo. Našli smo se na antifašizmu i drugim temama”, kazao je Mesić, zaključujući govor aluzijom na naslov Jakićevih sjećanja: “Zadnjih dvadeset godina bilo je vrijeme vukova i hijena. Jakić nije zavijao ni s jednima, ni s drugima”.