Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Paleći svijeće i moleći za naše drage pokojne, otimamo ih zaboravu

02.11.2010. 23:00
Paleći svijeće i moleći za naše drage pokojne, otimamo ih zaboravu


Crkva moli za jedinstvo, za papu, biskupe i svećenike, zaključio je mons. Puljić potaknuvši na molitvu za sve Bogu posvećene osobe, sjemeništarce i bogoslove te na zahvalnost za dar duhovnih poziva
Svetu misu za sve pokojne biskupe i svećenike Zadarske nadbiskupije i za sve vjerne mrtve na Dušni dan u katedrali Sv. Stošije u Zadru predvodio je zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić.
– Na Dušni dan, dan spomena svih vjernih mrtvih, Crkva nas poziva da se upravo njih sjetimo, uvodne su riječi mons. Puljića. On je zatim uputio na potrebu molitve za sve pokojne svećenike i nadbiskupe Zadarske nadbiskupije.
– Pavao nas preko svoje poslanice Solunjanima potiče da ne živimo u neznanju glede onih koji su usnuli u Gospodinu, rekao je nadbiskup dodajući da smrću ne završava sve, već započinje novi život s Bogom u vječnom neprolaznom zajedništvu s njime.
– Paleći svijeće i moleći za naše drage pokojne mi ih otimamo zaboravu, a ujedno izražavamo zahvalnost za sve dobro koje su učinili. Sjećamo ih se s onom živom vjerom koju je očitovao Job u prvom čitanju, čuli smo: “Ja znam da moj izbavitelj živi i posljednji će nad zemljom ustati.” Kakva ispovijest vjere, kakvo očitovanje povjerenja u onoga koji nas je iz ništa pozvao na život, kakvo divno očitovanje u zagrobni život, čulo se u propovijedi.
Zadarski nadbiskup je u svojoj homiliji govorio o veličini svećeničkog poziva i euharistiji.
– Želimo se sjetiti pokojnih svećenika i nadbiskupa ove nadbiskupije. Oni su, naime, po svetom redu s euharistijom bili sudbinski povezani. Svećenik se stavlja na raspolaganje Bogu da preko njega i njegove službe preobražava svijet i vjernike. Dok svećenik predvodi euharistijsko slavlje zbiva se čudo preobrazbe čovjeka, povijesti i svemira. To je božanska pretvorba koja prelazi i vremena i prostore. Zato je svećeničko zvanje u biti euharistijsko zvanje. Sjećajući se pokojnih nadbiskupa i svećenika želimo Bogu zahvaliti što je upravo preko njih i po njima bio nazočan među ljudima. Želimo zahvaliti Bogu što ih je izabrao prije postanka svijeta i u ljubavi predodredio za sebe, dobrohotnošću svoje volje. Oni su po svetom redom bili ovlašteni uprisutnjivati Krista i sebe njemu suobličavati. Zauvijek su bili označeni kao službenici Isusa i Crkve, istaknuo je mons. Želimir Puljić.
– Pavao kaže kako je misa spomen Kristove smrti, živi spomen uprisutnjenja Isusove smrti. Kristova smrt i uskrsnuće postaju u svetoj misi nazočni. Krist nije prolazan, njegov život i njegova smrt sadrže u sebi vječnost. U misi doživljavamo da je iznova nazočan Krist, po svojoj muci, uskrsnuću i uzašašću. Na oltaru se odvija kalvarijska žrtva Isusove smrti i uskrsnuća. Kako je važno imati svete pape, biskupe i svećenike. Bez svećenika, biskupa i pape nema Crkve, a gdje nema svećenika kršćani se osipaju i propadaju. I zato Crkva moli za jedinstvo, za papu, biskupe i svećenike, zaključio je mons. Puljić potaknuvši na molitvu za sve Bogu posvećene osobe, sjemeništarce i bogoslove te na zahvalnost za dar duhovnih poziva.