Petak, 10. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Za neregistrirano vozilo kazna 2 tisuće kuna

02.11.2010. 23:00
Za neregistrirano vozilo kazna 2 tisuće kuna


Ovim putem želimo upoznati sve vlasnike vozila o zakonskim obvezama koje imaju kao i o kaznama koje su predviđene za one vlasnike vozila koji se ne drže zakonskih propisa, odnosno za vozila kojima je istekla valjanost prometne dozvole, kazala je glasnogovornica PU zadarske Sandra Poljak Jurinčić
Možda zbog recesije ili, pak, pogoršanja standarda života, na prometnicama se mogu svakodnevno vidjeti vozila bez registarskih tablica.
Policijski službenici PU zadarske prilikom nadzora vozila i vozača u prometu kroz redovitu kontrolu ili kroz provođenje preventivno-represivnih akcija, zbog isteka važnosti prometne dozvole u prvih devet mjeseci ove godine podnijeli su ukupno 907 prekršajnih prijava, a zbog neosiguranog vozila podneseno je ukupno 379 prijava protiv vlasnika vozila.
Produženje, poništenje
– Ovim putem želimo upoznati sve vlasnike vozila o zakonskim obvezama koje imaju kao i o kaznama koje su predviđene za one vlasnike vozila koji se ne drže zakonskih propisa, odnosno za vozila kojima je istekla valjanost prometne dozvole, kazala je glasnogovornica PU zadarske Sandra Poljak Jurinčić.
Naime, vozač koji upravlja motornim ili priključnim vozilom, osim traktora i radnog stroja, koje nije registrirano ili mu je isteklo važenje prometne dozvole za više od 15 dana, kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od dvije tisuće kuna.
– Vozači koji upravljaju radnim strojem ili traktorom koji nije registriran ili mu je isteklo važenje prometne dozvole, vozači drugih motornih vozila kojima je isteklo važenje prometne dozvole do 15 dana kaznit će se novčanom kaznom od 700 kuna, pojašnjava Poljak Jurinčić.
U Zakonu o sigurnosti prometa na cestama stoji da je vlasnik vozila dužan izvršiti produženje važenja prometne dozvole u roku od 15 dana od dana isteka važenja prometne dozvole odjaviti vozilo, donijeti prometnu dozvolu radi poništenja i vratiti registarske pločice policijskoj upravi, odnosno policijskoj postaji koja vozilo vodi u evidenciji. Stoga je PU zadarska za promatrano razdoblje protiv svih vlasnika vozila koji nisu izvršili navedenu zakonsku obvezu do godinu dana, a radi vođenja prekršajnog postupka, podnijela ukupno 1.605 prekršajnih prijava.
Brisanje iz evidencije
– Vlasnici vozila koji postupe suprotno ovoj odredbi kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 700 kuna, dok će se za isti prekršaj pravna ili fizička osoba obrtnik kazniti od 5 do 15 tisuća kuna, pojašnjava Poljak Jurinčić.
Osim toga, ako je važenje prometne dozvole isteklo više od jedne godine, Policijska uprava, odnosno Policijska postaja nakon provođenja propisanog postupka odjavit će vozilo bez vraćanja prometne dozvole i registarskih pločica. U prvih devet mjeseci na području PU zadarske na taj je način izbrisano iz evidencije 1.819 vozila.
Često se na prometnicama i nakon završetka turističke sezone mogu vidjeti osobni automobili s inozemnom registracijom. Uglavnom se radi o osobama koje su živjele u inozemstvu pa su i svoj automobil dovezli u Hrvatsku. Iz PU zadarske doznajemo da motorna i priključna vozila registrirana u stranoj zemlji mogu sudjelovati u prometu na teritoriju Republike Hrvatske samo ako imaju važeću prometnu dozvolu i registarske pločice što ih je izdalo nadležno tijelo zemlje u kojoj je vozilo registrirano. Ako se u prometu utvrdi da vozilo nije registrirano, kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 2 tisuće kuna. Vozaču se navedeno vozilo oduzima i skladišti u carinsko odlagalište, dok se protiv vozača koji je zatečen u posjedu i korištenju vozila slijedi prekršajna prijava.