Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Zadrani do sada bez nagrade

02.11.2010. 23:00
Zadrani do sada bez nagrade


U utorak je Gradska knjižnica Zadar bila domaćin predstavljanja natječaja za nagradu Zaklade ERSTE za društvenu integraciju pod nazivom “Što biste Vi promijenili?” Predstavljanje je održano u Multimedijalnoj dvorani Knjižnice.
Nagrada Zaklade ERSTE za društvenu integraciju je osmišljena s ciljem da se promoviraju i nagrade organizacije u javnom i neprofitnom sektoru koje stavljaju sposobnosti, kapacitete i inicijative ljudi u službu društveno orijentiranih aktivnosti i razvoja zajednice. Nagrada se dodjeljuje inovativnim i angažiranim projektima u području društvene integracije iz 12 zemalja regije srednje i jugoistočne Europe, a Zaklada ERSTE je osigurala nagradni fond od 610.000 eura.
Na prezentaciji su posjetitelji imali priliku saznati više o procesu prijavljivanja, kao i detalje o povijesti ove bogate nagrade. Objašnjeni su proces i kriteriji odabira međunarodnog žirija. Tako smo doznali kako prijavljeni projekti moraju već biti aktivni i ostvarivati značajan društveni utjecaj, kako se natjecati mogu organizacije koje za cilj imaju unapređenje društvene integracije, stvaranje jednakih mogućnosti za muškarce i žene, a uz to su prepoznale neki novi proizvod, uslugu ili pristup. Rok za podnošenje prijava započeo je 1. rujna 2010. godine, a traje do 30. studenog 2010. godine. Novčana se nagrada dodjeljuje za 30 najboljih projekata, dvije nagrade žirija, nagradu stručnjaka i nagradu za dobro upravljanje. Osnovni kriteriji za dodjeljivanje nagrade su: integrativni utjecaj projekta, efektivnost i kvaliteta, inovativnost, održivost i broj uključenih korisnika. Žiri čini 20 istaknutih pojedinaca iz regije koji su angažirani na vođenju i razvijanju područja društvene integracije, građanskog društva, politike, medija…
– Ovo je treći natječaj Zaklade ERSTE koji se inače održava svake druge godine. Do sada je bilo dosta prijavljenih projekata iz Hrvatske, pogotovo je tomu bilo tako tijekom prošlog natječaja. Što se tiče zadarskih projekata, oni su se do sada prijavljivali, ali nitko nije dobio nagradu Zaklade ERSTE. Stoga je i cilj ove prezentacije da što bolje informiramo potencijalne sudionike iz Zadra i zadarskog područja, kao i da ih potaknemo da ih se što veći broj prijavi do 30. studenoga, kazala je Danijela Mandušić iz Zaklade ERSTE.
Natječaj su predstavljali: Dejan Petrović iz Zaklada ERSTE (Nagrada Zaklade ERSTE za društvenu integraciju), Davorka Krnčević iz Županijske koordinacije za ljudska prava te Mladen Masar iz Gradske knjižnice Zadar.