Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Hrvatsko nebo čuvat će mađarski gripeni?

02.11.2011. 23:00
Hrvatsko nebo čuvat će mađarski gripeni?


Izaslanstvo Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, pukovnik Robert Hufa, pukovnik Željko Šimić i satnik Christian Jagodić, u sklopu bilateralne vojne suradnje posjetilo je, 27. listopada, 59. zrakoplovnu bazu i Eskadrilu borbenih aviona „Puma” u Kecskemetu u Republici Mađarskoj. Tijekom posjeta razgovaralo se o nadzoru zračnog prostora (Air policing), a zapovjednik 59. zrakoplovne baze, brigadni general Nandor Kilian, istaknuo je mogućnost nastavka dobre suradnje mađarskog ratnog zrakoplovstva i HRZ-a i PZO-a, posebno pripadnika eskadrila borbenih aviona.
Vijest o posjetu vojnog izaslanstva Mađarskoj iznenadila je službu za odnose s javnošću MORH-a, tim više što vijest nije objavljena na njihovim, nego na stranicama Oružanih snaga Republike Hrvatske. Odmah se protumačilo da zbog operativne upitnosti lovačke komponente Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Hrvati kontrolu svog zračnog prostora prepuštaju Mađarskoj.
Okosnica mađarske lovačke zaštite su za Hrvatsku nedosanjani JAS 30 gripeni C/D, a 14 mađarskih gripena koji baziraju u „Pumi” spremni su ne samo za zadaće borbenog dežurstva iznad Mađarske, nego i za zadaće u sklopu pripravnosti za hitne intervencije NATO QRA-a (Quick Reaction Alerta). Najam gripena od švedskog proizvođača SAAB je ugovoren na 15 godina za najamninu od 923 milijuna američkih dolara. Isporučitelj Gripen International se obvezao osigurati offset od čak 110 posto od netto vrijednosti ugovora. Ugovorom je obuhvaćena i opcija o dodatnoj kupnji 16 gripena u razdoblju od 2010. do 2013. Međutim, zbog ekonomskog stanja u Mađarskoj, od tog posla najvjerojatnije neće biti ništa, pa se tako postavlja i pitanje hoće li Mađari u poslu s Hrvatskom pokušati saldirati svoje dugove prema dobavljačima.
Što to znači, najbolje pokazuje primjer Slovenije. Iako ima svoje ratno zrakoplovstvo, Slovenija se odrekla lovačke komponente i Air policinga te je svoje nebo prepustila Talijanima i Amerikancima iz baza Aviano i Cervia. Za to godišnje, prema nekim izvorima, plaćaju oko 70 milijuna dolara. Koliko je to učinkovita zaštita vidjelo se kada je prošli tjedan 58-godišnji Nijemac, bez najave leta, nesmetano preletio Njemačku, Austriju, Sloveniju i sletio u Split.
U MORH-u kažu da je posjet izaslanstva HRZ-a i PZO-a mađarskim kolegama realiziran u okviru plana bilateralne obrambene suradnje.
– Tijekom posjeta razmijenjena su iskustva iz područja nadzora zračnog prostora. Drugim riječima pripadnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva mađarskim su kolegama prenijeli svoja, a pripadnici 59. zrakoplovne baze iz Kecskemeta hrvatskim kolegama svoja iskustva iz područja Air policinga, kaže se u priopćenju MORH-a.