Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Jašarević u Austriji postao vehabija

02.11.2011. 23:00
Jašarević u Austriji postao vehabija


U Srbiji privedeno 12 muškaraca, a među privedenima u BiH je i supruga Mirela, pa Jašarević suradnju s tužiteljstvom uvjetuje njenim puštanjem
U Austriji je osuđen na tri godine zatvora jer je ukrao 100.000 eura nakon čega je protjeran iz zemlje


Srbijanska policija pronašla je u Novom Pazaru u kući vehabije Mevlida Jašarevića (23), koji je prije tri dana pucao na zgradu veleposlanstva SAD-a u Sarajevu, vojnu uniformu i knjige o ekstremnom islamu. Tijekom akcije privedeno je 12 muškaraca s teritorija Novog Pazara, iz Sjenice i Tutina, kao i jedan državljanin BiH. Policija je do ranih subotnjih sati pretresala kuću osumnjičenog Jašarevića i još 17 lokacija na području Sandžaka.
Opsežna istraga
Prilikom pretresa nađeno je 18 kompjutora i laptop računala, oko 1.800 CD-a, oko 30 audiokaseta, više od  50 SMS kartica, veći broj kompakt diskova, jedna videokamera sa 17 kazeta, pet vojnih uniformi, tri veća noža, jedna sablja, nekoliko bejzbol palica, kao i literatura koja opisuje i propagira ideje tog pokreta. Sve što je nađeno u kućama vehabija vještači se, a posebno se analiziraju SMS kartice i brojevi koji su pozivani s njih. Provjerava se i gdje su putovali i s kim su se susretali. Akciju protiv ekstremističkog islamskog vehabijskog pokreta na tom teritoriju, provode osim  srpske žandarmerije i pripadnici Službe za borbu protiv kriminala te državne sigurnosti (BIA). Inače, u sklopu sarajevske istrage o terorističkom aktu u prijestolnicu BiH doći će i agenti američkog FBI-ja. Motivi Jašarevićevog napada zasad nisu poznati, u tijeku je njegovo saslušanje.
Prema izvješćima srbijanskih elektroničkih medija Senada Jašarević, tetka Mevlida Jašarevića koja živi u Novom Pazaru, kaže da su ga pokušali odvratiti od vehabizma, ali nisu u tome uspjeli. “Znali smo što te vehabije rade, ali ništa nismo mogli. On je, jednostavno, to htio. Bio je fin momak, ali se njegovo ponašanje pogoršalo kada je otišao u BiH prije dvije godine” – izjavila je ona.
Školovanje u Beču
Prema njenim riječima, on je u BiH zasnovao obitelj.  “Oženio se i ima sina Kerima. Supruga mu se zove Mirela, ali ne znam gdje žive. Bilo mi je teško kada je otišao, a posljednji put sam ga vidjela prije dva mjeseca”, kaže Jašarevićeva tetka Senada. Ona dodaje da je često imao čudne izjave o vjeri i da oni na to nisu obraćali pažnju. Jašarevićev otac živi u Češkoj, a majka u Austriji, gdje se navodno i povezao s vehabijama. Nakon što je odrastao, majka ga je iz Novog Pazara odvela na školovanje u Beč. Tamo je 2005. osuđen na tri godine zatvora jer je ukrao 100.000 eura nakon čega je protjeran iz  Austrije.
Podsjetimo, u terorističkom napadu na zgradu ambasade SAD-a Jašarević je ranio policajca Mirsada Velića, koji je radio na osiguranju. Njegovo zdravstveno stanje je stabilno i smješten je u sarajevskoj Općoj bolnici “Abdulah Nakaš”.


Želio pomoći muslimanima




Mevlid Jašarević sljedbenik je radikalne tekfir ideologije u islamu koja zagovara isključivost prema nemuslimanima i nepriznavanje sekularnih zakona a za njeno je promicanje vjerojatno regrutiran dok je boravio u Austriji, prenose u nedjelju mediji u Bosni i Hercegovini. Napadačev djed Šain Jašarević iz Novog Pazara kojega je u subotu privodila i ispitivala srbijanska policija potvrdio je za sarajevski list Dnevni avaz kako su se Mevlidovi roditelji davno razveli, a majka ga je još kao bebu odvela u Austriju gdje se nekoliko puta udavala, a posljednji put “za nekog Arapina”. Djed tvrdi kako se njegov unuk nakon nekog vremena pojavio iz Austrije s bradom i s čudnim idejama o tome kako treba prakticirati islam. Potom je otišao u Gornju Maoču kod Brčkog gdje djeluje zajednica radikalnih islamista vehabija.
Jašarević je navodno uoči napada ostavio i oporuku čiji sadržaj nije objavljen, no Avaz tvrdi kako u njoj, među ostalim, stoji da je on napadom na veleposlanstvo SAD “želio pomoći muslimanima”.
(Hina)


Tekfir je zloupotreba islama


Predsjednik Vijeća za fetve Islamske zajednice u BiH Enes Ljevaković kazao je kako zagovornici tekfir ideologije kakav je Jašarević na najgrublji način zlorabe islam za svrhe potpuno protivne njegovu duhu.
“Najoštrije osuđujemo ideologiju koja zagovara tekfir, odnosno anatemiziranje, nesuradnju među ljudima i odustvo suživota”, izjavio je Ljevaković govoreći u ime IZ u BiH dodajući kako su takvi radikali zapravo neka vrsta islamskih anarhista.
Sljedbenik tekfir ideologije je i Muamer Topalović koji je na Božić 2002. kod Konjica ubio sve članove obitelji Anđelić zbog čega je osuđen na 35 godina zatvora. Istog ideološkog opredjeljenja su i članovi skupine koja je u lipnju 2010. podmetnula bombu pred policijsku postaju u Bugojnu ubivši tada jednog policajca. Mediji nagađaju kako je pravo središte za regrutiranje vehabija upravo u Beču, dok u BiH djeluje nekoliko njihovih zajednica koje rade na destabiliziranju države.
(Hina)


Dodik: U BiH je centar vehabizma


Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik optužio je u bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da provodi politiku stvaranja islamske države, ističući da je u BiH centar vehabizma, koji je odgovoran za teroristički napad na američko veleposlanstvo u Sarajevu. Komentirajući Izetbegovićeve optužbe da su Srbi odgovorni za neuspostavu vlasti u BiH, Dodik je ustvrdio kako su problemi nastali unutar Federacije jer Izetbegović slijedi politiku svojega oca kako bi realizirao “projekt islamske države na prostoru BiH”.
(Hina)