LAG Bura izlazi iz županijskih granica

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Tomislav JERAK
Općina Poličnik priključila se LAG-u, zbog održivog i uravnoteženog razvoja ruralnih područja

Inicijativa za pokretanje lokalne akcijske grupe (LAG), udruge koja provodi LEADER program EU-a, koji se zasniva na održivom i uravnoteženom razvoju ruralnih područja, a kojoj se priključila i Općina Poličnik, ovih je dana i realizirana.

Vodstvo LAG-a Bura

Riječ je o Udruzi LAG Bura za gospodarski oporavak ruralnih područja Zadarske županije, koja je osnovana nakon osnivačke skupštine održane prošlog tjedna u Društvenom domu u Murvici. Na ovoj su skupštini izabrani predsjednik, potpredsjednica te članovi Upravnog i Nadzornog odbora. Predstavnici lokalne uprave te civilnog i privatnog sektora za predsjednika Udruge LAG Bura ovom su prilikom izabrali Stjepana Marinovića, inače zamjenika načelnika Općine Poličnik. Za potpredsjednicu Udruge izabrana je Mirjana Zubčić iz Kulturno-umjetničkog društva "Luzarica" iz Pridrage, a za članove Upravnog odbora izabrani su Zlatko Marasović iz Javne ustanove Nacionalni park Paklenica, Marjana Marasović iz Turistička zajednice Starigrad-Paklenica, Leonardo Rončević iz Općine Jasenice, Ivanka Šegota Brujić iz Turističke zajednice Općine Karlobag i Gordana Renić iz Grada Obrovca.

Članovima Nadzornog odbora imenovani su Šime Vicković, iz Općine Zemunik Donji, Martin Zubčić iz DVD-a Pridraga, Šime Božić iz Općine Vrsi i Žarko Zurak iz Općine Posedarje.

Sjedište LAG-a Bura je u Murvici, u prostorima Društvenog doma koji je Udruzi besplatno ustupila Općina Poličnik. Poznato je da LAG Bura obuhvaća općine Poličnik, Vrsi, Ražanac, Posedarje, Novigrad, Jasenice, Starigrad i Grad Obrovac u Zadarskoj županiji te Karlobag iz susjedne Ličko-senjske županije.

Kako stoji u priopćenju Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP), osnivanje LAG-a Bura zajednički su financirali Zadarska županija i UNDP, iz donacije nizozemske Vlade, a unutar projekta "Razvoj LEADER-ova pristupa u Zadarskoj županiji" vrijednog 205 tisuća kuna.

Cilj LAG-a

Naime, cilj LAG-a je mobiliziranje i provedba aktivnosti koje doprinose gospodarskom razvoju ruralnih zajednica kroz lokalna partnerstva sva tri sektora. Namjera mu je pomoći građanima, udrugama, tvrtkama i drugim nositeljima razvoja u ruralnom prostoru da razmotre potencijal svojeg područja te potaknu provedbu strategija i programa održivog razvoja, što će biti posebno važno nakon ulaska Hrvatske u Europsku Uniju.

- Posebno mi je drago što LAG Bura 'izlazi' iz županijskih granica te uključuje i Karlobag. Time ovaj LAG postaje pravo mjesto okupljanja predstavnika sva tri sektora, iz područja koje se još uvijek suočava s mnogim razvojnim izazovima. Lokalna razvojna strategija bila je dio procesa osnivanja LAG-a i izrađena je uključivanjem lokalnog stanovništva što znači da je temeljena na stvarnim potrebama LAG područja. Sljedeći korak, nakon registracije, je povezivanje s ostalim LAG-ovima te provedba konkretnih projekata, naglasila je Ivana Laginja, voditeljica UNDP-ova ureda u Zadru.

Kako je istaknuo Stjepan Marinović, želja mu je da LAG Bura što prije zaživi i proširi članstvo.

- Zahvaljujem UNDP-u, Zadarskoj županiji i konzultantici Bojani Markotić na pruženoj pomoći te svima ostalima na ukazanom povjerenju. Obećavam profesionalni pristup i potpunu predanost poslu i želim stvoriti jednu poticajnu i konstruktivnu atmosferu u kojoj su dobrodošle sve kvalitetne ideje. Želim da LAG što prije zaživi i da se proširi članstvo te apeliram na privatni sektor da se uključi u LAG, kazao je Marinović, pojasnivši da članstvo LAG-a Bura čine i predstavnici privatnog sektora, poput proizvođača voća, povrća, pružatelja turističkih usluga i ostalih, a dio ovog LAG-a je i Nacionalni park Paklenica te udruge građana i jedinice lokalne samouprave.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno