Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Mesić: Boljkovca je uhapsio HDZ, ne država

02.11.2011. 23:00
Mesić: Boljkovca je uhapsio HDZ, ne država


Bojim se da je u uhićenju Boljkovca “manje na djelu država, a više vladajuća stranka koja gotovo očajničkim potezima nastoji skrenuti pozornost javnosti s kriminalnih afera što je potresaju”, stav je bivšeg predsjednika Republike Stjepana Mesića o hapšenju Tuđmanova ministra unutarnjih poslova.
“Vijest o uhićenju Josipa Boljkovca, hrvatskog domoljuba, dokazanog antifašista i prvog ministra unutarnjih poslova RH nije me pretjerano iznenadila, jer je aktualni ministar unutarnjih poslova u više navrata davao izjave koje nisu ostavljale prostora sumnji u kojem će se smjeru kretati njegove aktivnosti. S druge strane, ta me informacija ipak u neku ruku šokirala, jer pokazuje do koje su mjere spremne ići snage koje nameću obračun s antifašistima pod krinkom razjašnjavanja onoga što zovu komunističkim zločinima”, napisao je Mesić u priopćenju, dodajući kako je “teško oteti se dojmu o – u najmanju ruku – dvojbenoj objektivnosti ministra unutarnjih poslova u svjetlu njegove poznate izjave da ga vrijeđa ako mu se kaže da je antifašist i manje poznate činjenice da je u njegovo vrijeme u zgradi MUP-a uklonjena ploča s imenima poginulih u borbama s tzv. križarima – ustaškim terorističkim skupinama – nakon Drugog svjetskog rata”.
“Uvijek sam zagovarao stvaranje pravne države i borio se za njezino djelovanje. To mogu ponoviti i sada, s time da moram dodati kako se bojim da je ovdje Na pragu ulaska u Europsku uniju Hrvatska bi morala biti dovoljno zrela i jaka da – s jedne strane – beziznimno osigura privođenje pravdi svakoga tko je ikada počinio ratni zločin, ali i da se najenergičnije odupre svim pokušajima da se kroz odgovornost za ratne zločine provode obračuni s ljudima koji su po bilo kojem kriteriju nepoćudni aktualnoj vlasti”, priopćio je Mesić.
Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske (SAB) Ratko Maričić za naš je list izjavio kako je stav SAB-a da treba procesuirati sve zločine, ma kada bili počinjeni. “Smatramo da će nadležne institucije objektivno utvrditi što Boljkovac jest, a što nije učinio, i treba ih pustiti da to naprave u miru. Vjerujemo da je uhidbeni nalog izdan na temelju činjenica i dokaza, ali ako se kalkuliralo s vremenom njegova izdavanja, tada je to povezano s dnevnopolitičkim probicima”, kazao nam je Maričić.