Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Najviše podmićuju Rusi i Kinezi

02.11.2011. 23:00
Najviše podmićuju Rusi i Kinezi


Ruske i kineske kompanije najsklonije su plaćanju mita odgovornim ljudima u drugim državama kako bi dobile posao, a od toga najviše zaziru kompanije iz Nizozemske i Švicarske. Poduzeća najčešće daju mito kad žele dobiti građevinske poslove koje dodjeljuju države, a slijede ih poslovi iz područja komunalnih usluga te trgovanja nekretninama. Najmanje je mita u području poljoprivrede i lake industrije.
To su rezultati istraživanja “Indeks izvoznika korupcije” za 2011. godinu, koje je Transparency International proveo među tri tisuće poslovnih ljudi u 28 zemalja svijeta. Hrvatske na tom popisu nema, jer su istraživanjem obuhvaćene države koje imaju velik izvoz, rekao je jučer Zorislav Antun Petrović iz hrvatskog ogranka te međunarodne organizacije koja se bori protiv korupcije.
– Posljednje takvo istraživanje u svijetu provedeno je prije tri godine, a otada se stvari nisu bitno poboljšale, kazao je Petrović. Podmićivanje među privatnim kompanijama, kaže, jednako je uobičajeno kao i njihovo davanje mita javnim dužnosnicima.
Davanju mita za posao, uz Rusiju i Kinu, najsklonije su kompanije iz Meksika, Indonezije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Argentine, Saudijske Arabije, Turske, Indije i Tajvana. S druge strane, plaćanju mita najmanje su sklona poduzeća iz Nizozemske, Švicarske, Belgije, Njemačke, Japana, Australije, Kanade, Singapura, Ujedinjenog Kraljevstva i SAD-a.
– Vlade bi trebale kriminalizirati prekogranično podmićivanje i dosljedno podsjećati da je to nezakonito i kod kuće, i u inozemstvu, upozorio je Don Markušić, predsjednik Američke gospodarske komore u Hrvatskoj. U SAD-u, kazao je, zakonom je regulirano da će američka tvrtka, koja u inozemstvu daje mito, biti kažnjena kod kuće.