Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Pozdrav “Zadarskom vinogradarskom čudu”

02.11.2011. 23:00
Pozdrav “Zadarskom vinogradarskom čudu”


Sabatina unatoč krizi s 273 pristigla uzorka nadmašuje lanjske brojke za 10 posto. Dio izlagača je zbog tehničkih uvjeta i odbijen, sudionika će biti više od 2.000 iz sedam, osam zemalja, a ovdje je i veliki dio hrvatske struke i znanja o vinu i vinarstvu


21. okupljanje vinogradara i vinara Dalmacije – Sabatina 2011. upravo u Zadru i Zadarskoj županiji najljepše je najaviti riječima tajnika organizacijskog odbora Želimira Bašića, konstatacijom o “zadarskom vinogradarskom čudu” izgovorenom prije nekoliko godina.
Predsjednik organizacijskog odbora i upravitelj Zadružnog saveza Dalmacije Lordan Ljubenkov istaknuo je da je tradicionalna manifestacija vinogradara i vinara, koja svake godine seli u drugo mjesto Dalmacije, ovdje drugi put.
Brendiranjem hrvatskih vina do izvoza
– Uz sve ostalo, temeljni je cilj manifestacije u ovom trenutku stvaranje zajedničkog “imidža”, odnosno brendiranja hrvatskih vina u cilju plasmana i izvoza. U tome nitko nikom nije konkurencija, već nam treba homogenizacija.
Ova manifestacija nije tek sajam ili natjecanje, nego okupljanje i znanosti i struke, državnih institucija, proizvođača vina, vinogradara… Unatoč krizi bilježi rast sudionika za 10 posto, a dijelu izlagača zbog ograničenosti prostora su i zahvalili. Pohvalio je zbivanja na ovom području – Zadarskoj županiji, Benkovcu, Stankovcima, s golemim rastom broja otvorenih uzoraka vina, uskoro spremnih za plasman.
Cilj ovakvih manifestacija je homogenost hrvatskog istupa u građenju identiteta i proboju na svjetsko tržište. Plasman je ono što najviše pritišće hrvatske vinare u sve većoj vlastitoj proizvodnji, smanjenju domaće kupovne moći i konkurenciji uvoznih vina koja će značajno snažiti ulaskom u EU.
Čak 273 uzorka vina
– Očekujemo da Sabor vinogradara i vinara zauzme stavove o tome, zaključio je Ljubenkov.
Želimir Bašić, veliki vinski majstor, upoznao je novinare o nepristranom i profesionalnom radu komisije za ocjenjivanje vina.
– Zaprimili smo 273 uzorka, odnosno 9,8 posto više nego lani. Jedina smo od značajnijih manifestacija u RH na kojoj ocjenjujemo i otvorena (nebuteljirana vina), a kod njih je rast čak 30 i više posto. Buteljirana su vina pristigla iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Argentine, Čilea (obitelj Babić) i Australije. Svi su uzorci – bolji od lanjskih. I kod ocjene otvorenih mladih vina, još u postupku tihe fermentacije, zbog kasne berbe, gdje smo konačan rezultat dijelom trebali naslućivati, stvari su bolje.
Iz Zadarske županje dostavljeno je 90 uzoraka, od čega 77 otvorenih i 13 buteljiranih vina, najviše introduciranih sorti. Zbog potrebe snažnijeg bavljenja izvornim sortama, u sklopu Sabatine održat će se i prvi skup upoznavanja i oživljavanja interesa za izvorne sorte (Bulić ih je svojevremeno spomenuo čak 200 u Dalmaciji), u zadarskom kraju većinom zaboravljene. Prezentirat će ih Edi Maletić.
 Rezultati ocjenjivanja vina objavit će se na kraju. Sudionika je više od 2.000, osim domaćih tu su i predstavnici Mađarske, Njemačke, Slovenije, Makedonije, Italije, Crne Gore, a predavači su iz Slovenije, Francuske i Hrvatske.
Igor Županić, predstavnik Maraske i domaćina, odnosno zlatnog sponzora, kazao je kako Maraska oduvijek sudjeluje u Sabatini u ocjenjivanju jakih alkoholnih pića i likera, u čemu je pobrala niz vrhunskih nagrada.
Dalmatinsko vinarstvo više ne može bez Zadra
– Pripremili smo i program posjeta tvornici i našoj plantaži na Vlačinama – zalogu budućnosti. Također, definiramo šetnju gradom za sudionike u kojem ćemo ih provesti povijesnim mjestima iz naše priče o Maraschinu (Rossoliou).
Gordan Marinović kazao je kako je Zadarska županija razbila famu o “dobrim vinogradarima i lošim podrumarima”, za 500 hektara uvećala nasade vinograda i vinula se u vrh vinarstva, sada već i s međunarodnim priznanjima. Čak se može govoriti i o skoku Zadra uz stagnaciju drugih.
Bašić je ipak ispravio konstataciju o stagnaciji, ocjenjujući da nema stagnacije i da svi hrvatski krajevi sade nove vinograde, što je dijelom potaknuto brzinom pred ulazak u EU nakon čega će to biti ograničeno.
– Isto tako kvaliteta hrvatskih vina u stalnom je uzletu. Problem je plasman zbog čega trebamo zajedništvo i homogenizaciju u brendiranju hrvatskih vina općenito, kazao je Bašić.


Novinari već odlučili – Šime Škaulj




Sabatina unatrag nekoliko godina organizira i degustaciju za novinare. Okupljene zadarske kolege kušale su po četiri najbolje ocijenjena bijela i crna vina (buteljirana). Najviše bodova među bijelima (stara metoda do 20 bodova) uzeo je Zlatan Pošip, dok je kod crnih najbolje ocijenjen Merlot Šime Škaulja, inače ukupno najbolje ocijenjen.


Korlatu titula “šampiona izgleda”


Za razliku od anonimnog ocjenjivanja poslanih uzoraka kod kojih se ocjenjuju boja, bistrina, miris i okus, kod ocjenjivanje izgleda i pakiranja anonimnosti nema, pa su organizatori već proglasili pobjednika. Pobjednik je Korlat Vinarije Benkovac iz sastava Badela 1862, s već svjetski nagrađivanim originalnim pristupom (utiskivanje na boci umjesto etikete). Ocjenjivački sud sačinjavali su ljudi svih struka predvođeni Milom Skračićem, akademskim slikarom predavačem na Umjetničkoj akademiji u Splitu.


Bašić i Marinović podsjetili na (jadnu) 2004. godinu


Kada smo 2004. godine prvi put sa Sabatinom došli u Zadar, zatekli smo ga na dnu dna u ovom poslu s jednim Kaštelančevim vinom. Danas je to vinogradarsko čudo, a nadamo se da smo tadašnjim dolaskom i mi tome doprinijeli, kazao je Bašić.
 Gordan Marinović iz Saveza zadruga Zadarske županije kaže kako se sada Sabatina više ne može organizirati bez Zadra, a tada se organizatore jedva nagovorilo na dolazak.
– I kada je Sabatina došla, Zadrani koji su se očito sramili poslati vina na ocjenjivanje, bili su suzdržani, a Kaštelanca sam jedva izmolio da mi da uzorak koji je tada uzeo zlatnu medalju. Imali smo kroz sve ove godine i akcije u Stankovcima i Polači, koje su poticale ovaj posao, dobili smo i Udrugu vinara i vinogradara, održavamo mnoge manifestacije uključujući ovogodišnji Donat Wine Festival. Vinarstva u Dalmaciji više nema bez Zadarske županije.


Zadarski – likerski put?!


Na riječi predstavnika Maraske Županića o povijesno-likerskoj šetnji Zadrom oduševljeno su reagirali svi sudionici. Kako je podsjetio, nekada se kazivalo da je Zadar za likere isto što i Bordeaux za vino, a više od toga se ne može. Maraska je osmislila provesti sudionike Sabatine kroz Zadar praćenjem povijesti maraschina od samostana, nekadašnjih mjesta ljekarnika, postrojenja, do izložbe Antičkog stakla, reklamnih materijala i slično. Bašić je oduševljeno kazao kako Zadar mora imati likerski put poput vinskih puteva drugdje.
– Vi povijest i mit u tom smislu imate, a ne morate ga kao mnogi danas po svijetu izmišljati. Taj put bi trebao biti standardna turistička tura u Zadru, uz suvenire, degustacije…