Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Sanader odbacio krivnju u aferi Hypo

02.11.2011. 23:00
Sanader odbacio krivnju u aferi Hypo


Svjedok Hasslinger se naknadnom pameću sjetio da sam tražio osam posto provizije. A nitko drugi iz Hypo banke me ne spominje. Opisuju čovjeka koji nema veze sa mnom, izričit je bio Ivo Sanader


Bivši premijer Ivo Sanader bio je zvijezda dana na Županijskom sudu u Zagrebu. Makar se i dalje kreće otežano i uz pomoć štake, i makar je smršavio desetak kilograma, Ivo Sanader bio je onakav kakvog ga cijela Hrvatska poznaje.
Neki bi rekli da je jučer bio arogantan, drugi autoritativan, jedni egocentričan, a drugi samopouzdan. Kad se svi dojmovi zbroje, bio je to isti onaj Sanader zbog kojeg je HDZ vladao posljednjih osam godina. Razgovijetno i jasno, uz taman pravu dozu emocija, Sanader je jučer autoritativno otklonio sve USKOK-ove optužbe. Porekao je da je primio ikakvu proviziju, istaknuo je da njegov utjecaj 1994. i 1995. godine nije bio ni blizu premijerskom, objasnio je zašto je dobio čin pukovnika i istaknuo je nedostatke optužnice i neke propuste DORH-a i USKOK-a zbog kojih može pokušati pridobiti javnost na svoju stranu, prikazujući se kao žrtva.
Koristio se bilješkama
– U zadnja dva desetljeća, uvijek sam se vodio uvjerenjem da je časno služiti domovini i narodu, strana mi je bila svaka primisao zloupotreba i nikad se nisam okoristio. S indignacijom i gnušanjem odbacujem tvrdnje i konstrukcije USKOK-a da sam ratni profiter, kazao je najprije Sanader.
Tijekom cijelog uvodnog govora, a to je u ovom slučaju doista bio govor koji je nalikovao njegovim nekadašnjim političkim nastupima, Sanader se koristio bilješkama, formulirajući svoje izjave usput. Zbog iskustva u javnim nastupima, to mu nije teško palo. Svoju ulogu u dogovoru kredita s Hypo bankom uvjerljivo je svodio na ulogu objekta s kojim se u ovom kaznenom procesu poigravaju svjedoci i tužitelji.
– Svjedok Hasslinger se, nakon prvog iskaza, naknadnom pameću sjetio da sam tražio osam posto provizije. A nitko drugi iz Hypo banke me ne spominje kao osobu koja je primila tu proviziju. Samo me on spominje u slučaju provizije, nitko više. Opisuju nekog čovjeka koji nema veze sa mnom. Riječ je o konstrukciji USKOK-a i Državnog odvjetništva koja nema veze sa životom, rekao je Sanader što misli o USKOK-ovoj optužnici.
Jučerašnji dan Sanader je iskoristio i da objasni kako je dobio čin pukovnika HV-a. Prilično ga je pogodilo javno ismijavanje činjenice da ima časnički čin, pa se našao pozvanim objasniti kako mu je taj čin “Tuđman dodijelio 1993., a ne 1998. godine, kao članu ratne Vlade, ali sigurno i kao članu Kriznog stožera za Dalmaciju”. Podsjetio je i da je kao član Kriznog stožera, s Ratkom Mladićem iza crte razdvajanja u Hrvacama, uspio ispregovarati razmjenu 125 zarobljenika.
Žestoko po DORH-u
– Ja sam bio na najvišim dužnostima Hrvatske, u svima sam služio kako sam najbolje umio i mogao. Jesam li mogao bolje? Povijest će o tome presuditi. Ne da nisam ratni profiter, nisam ni ratni heroj, niti si to pripisujem. Nisam se time hvalio i neću, ne smatram se herojem, znam da je bio niz ljudi čije su zasluge veće od mojih, ali odbijam tvrdnje da sam ratni profiter. I ponosan sam što sam pričuvni pukovnik, ustvrdio je jučer Sanader.
Na koncu, Sanader je opalio žestoko i po DORH-u i USKOK-u. Istaknuvši da je Austrija formirala posebno tužiteljstvo za Hypo banku, bivši premijer je upozorio da javnost tendenciozno izbjegava spominjati da je, na temelju iste dokumentacije, u Austriji ispitan kao svjedok, a u Hrvatskoj “unaprijeđen” u okrivljenika. Povrh toga je kazao i da mu DORH nije dostavio neke ključne dokumente, poput prve financijske ponude Hypa čije su odredbe praktički pretočene u kreditni ugovor s bankom. A u krešendu svog uvodnog govora, ponovno se vratio objašnjenju svojih ondašnjih ovlasti.
– Zaključno, naglasio bih da zamjenik ministra vanjskih poslova u hrvatskom sustavu devedesetih godina, a ni danas, nema ovlast obećati ikakve usluge ili povlašten položaj banci, jer nije ni guverner, ni ministar financija, ni premijer. Ovo je jedna konstrukcija koja mi se pokušava prišiti nakon dva desetljeća služenja Hrvatskoj, na koja sam ponosan, rekao je Sanader.
Sve u svemu, bivši premijer jučer je iznio jedan neuobičajeno kvalitetan i razgovijetan uvodni govor, kakav se inače rijetko može čuti na domaćim sudovima. Sud će ga, naravno, ocjenjivati kroz izvedene dokaze, ali svakako je, bar za jedan dan, uspio ukrasti pozornicu tužiteljima i odvjetnicima. Što je, vjerojatno, bio i jedan od razloga zašto mnogi odvjetnici nisu htjeli raditi s njim.


Zdravstveni problemi nisu sanirani




Nakon odgode zbog pregleda na kardiologiji, na jučerašnjem ročištu praktički nije bilo riječi o Sanaderovom zdravlju. Tek ga je sudac Turudić jednom upitao može li stajati dok mu tužiteljica Tamara Laptoš čita optužnicu. Sanaderovi odvjetnici su poslije kazali da mu je zdravlje nepromijenjeno.
– Zdravstveno stanje gospodina Sanadera je u biti isto, on je počeo dobivati novu terapiju, ali ta terapija i dalje ne djeluje. Jutros mu je zatvorski liječnik izmjerio tlak 160/100. Prema tome, on će nastojati koliko god bude mogao srediti svoje stanje tom terapijom. Međutim, njegovi zdravstveni problemi nisu za sada sanirani, kazala je Sanaderova braniteljica Jadranka Sloković.


Pusić: Pošten početak utakmice


Suđenje Ivi Sanaderu prati i Građanski odbor za ljudska prava.
– Nije uobičajeno da se premijer jedne države pojavljuje na sudu kao optuženik. Za domaće pravosuđe je važno da proces bude što je manje moguće pristrano vođen i zato pratimo ovo suđenje. Prvih pet minuta utakmice smo vidjeli i na osnovu toga mislim da će suđenje biti pošteno, ali treba bidjeti kako će stvari ići dalje, rekao je predsjednik GOLJP-a Zoran Pusić.