Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Školskim uniformama protiv socijalne diskriminacije?

02.11.2011. 23:00
Školskim uniformama protiv socijalne diskriminacije?


Dali ste mi odličnu ideju i vrlo rado bih je provela u djelo i zbog diskriminacije, koja je jako izražena, ali i iz praktičnih razloga – da izbjegnemo svakodnevnu brigu oko toga što odjenuti u školu. Ja bih rado uvela kute i to ne samo za učenike nego i za sve zaposlenike, kazala je Matešić


Da dječja iskrenost zna biti okrutna poznato je svima koji se sjećaju školskih dana. Jer, djeca ne taktiziraju, nisu proračunata i govore istinu, pa kad primijete da je netko drugačiji glasno izražavaju svoje mišljenje. Upravo to vrlo često graniči s vrijeđanjem drugoga, a danas se ovaj fenomen svrstava u vršnjačko nasilje.
Povratak discipline
U ovom se slučaju najčešće radi o vrijeđanju na socijalnoj osnovi, koje je danas, kada je materijalna imovina preuzela primat među vrijednostima koje djeca i mladi štuju, bolnije nego ikad. Zato će se i većina učitelja i školskih nastavnika složiti da je diskriminacija na osnovi izgleda među djecom, osobito među djevojčicama koje u sve ranijoj dobi postaju opsjednute modom, vrlo izražena. No, ovih je dana u javnosti odjeknula vijest o ponovnom uvođenju školskih kuta u škole, a u čemu će prvi biti, i to već od iduće školske godine, učenici OŠ Marije i Line u Umagu. Upravo ovim vraćanjem školskih uniformi, tamošnji nastavnici žele doskočiti ovoj vrsti diskriminacije, pa barem kada je riječ o odjeći u školi nastoje učiniti da svi učenici budu jednaki. Na ovu je ideju navodno došlo Vijeće roditelja, a njihovu su inicijativu prihvatili i učenici, ali uz uvjet da potencijalne kute kreiraju sami na satu likovne kulture. Komentar na ideju povratka školskih uniformi dali su i ravnatelji pojedinih zadarskih osnovnih škola, a iz toga je vidljivo da nitko od njih nema ništa protiv uniformiranja učenika, ali ne vjeruju u jednostavnu realizaciju ove ideje. Kako je kazao Ivan Čular, ravnatelj OŠ Šime Budinića, on bi osobno podržao vraćanje kuta u svoju školu, ali boji se da bi ova ideja naišla na neodobravanje, pa čak i ismijavanje šire zajednice.     – Ja nisam u izravnom kontaktu s učenicima, pa ne mogu reći događa li se među njima diskriminacija zbog odjeće koju nose. S obzirom na to da nemam takvih saznanja, vjerujem da taj problem kod nas nije toliko izražen. Ipak, podržao bih uniformiranje učenika iz drugih razloga, jer smatram da bi to značilo pripadnost školi i svojevrsno poštovanje škole kao institucije. Vratilo bi u škole onu disciplinu, koja je, za razliku od bivšeg sustava, danas potpuno zanemarena, istaknuo je Čular, navodeći također da vjeruje da bi vrijedilo pokušati, ali boji se da ova ideja kod nas nikad ne bi zaživjela.
– Bojim se da bi učenici ovu ideju odbijali, a možda i roditelji. Tada bi sve izgledalo kao nekakva prisila, nekakva naredba zbog čega sve to ne bi imalo smisla, kazao je Čular.
Zabrana “vrućih” hlačica
S obzirom na to da je filmska skupina učenika OŠ Stanovi prije nekoliko godina snimila film pod nazivom „Da ili ne” u kojem učenici upravo s „da” i „ne”, između ostalog, odgovarali i na pitanje o školskim kutama, a na što je većina odgovorila pozitivno pod uvjetom da kute budu modernijeg kroja, ravnateljica Jurka Šaban vjeruje da bi ova ideja u njihovoj školi zaživjela.
– Anketa koju su učenici proveli među sobom u sklopu filma ‘Da ili ne’ pokazala je da oni smatraju kako bi bilo lijepo da svaka škola ima svoje kute po kojima bi bila prepoznatljiva, ali da te kute budu suvremenijeg kroja. Tada bi ih svi rado nosili u školu i bili bi zadovoljni. I ja mislim da bi to bilo dobro, izbrisalo bi granice među učenicima, svi bi bili jednaki. To je danas i potrebnije nego prije, jer koliko god ih mi u školi učili o pravim životnim vrijednostima, socijalne razlike među njima izraženije su nego ikad, kazala je Šaban, dodajući kako u školi nemaju problema s neprimjereno obučenim djevojkama i to zahvaljujući Pravilniku o kućnom redu i Etičkom kodeksu, koji izričito zabranjuje odijevanje, primjerice, „vrućih” hlačica i otkrivanje pupka, zbog čega su sve mlađe djevojčice ranije jedva čekale toplije dane.
Da je ponovno uniformiranje učenika odlična ideja i da je danas zapravo potrebnija nego ikad istaknula je i Jasmina Matešić, ravnateljica OŠ Krune Krstića, navodeći kako je to interna odluka koju svaka škola za sebe će može donijeti, zbog čega će ozbiljno razmisliti o ovoj ideji.
– Dali ste mi odličnu ideju i vrlo rado bih je provela u djelo i zbog diskriminacije, koja je jako izražena, ali i iz praktičnih razloga – da izbjegnemo svakodnevnu brigu oko toga što odjenuti u školu. Ja bih rado uvela kute i to ne samo za učenike nego i za sve zaposlenike. Ozbiljno ću razmisliti o ovome, kazala je Matešić, navodeći ipak kako bi i u ovom slučaju financije bile najveći problem, a potrebno je privoliti i učenike, i roditelje, i nastavnike….