Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Spajanje slučajeva Hypo i Ina

02.11.2011. 23:00
Spajanje slučajeva Hypo i Ina


Početak suđenja Ivi Sanaderu, odgođen prošlog tjedna zbog srčanih tegoba bivšega premijera, nastavit će se danas i to uz izravni prijenos na nacionalnim televizijskim i radijskim postajama koje budu imale način izravno prenijeti signal iz sudnice. Tako je iznimno odlučio v. d. predsjednika suda Ivan Turudić koji i vodi proces protiv bivšeg premijera u predmetu Hypo.
Nakon tri dana provedena u bolnici Rebro i nekoliko dana u Remetincu, Sanader će danas dobiti priliku izjasniti se o optužnici, a uskoro bi proces za Hypo mogao biti spojen s procesom u predmetu INA-MOL. Naime, za tjedan dana optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu razmotrit će optužnicu USKOK-a u predmetu INA-MOL, te će potvrditi tu optužnicu, odbaciti je ili vratiti USKOK-u na doradu.
Ako optužnica bude potvrđena, prilično je izvjesno da će taj proces protiv Sanadera biti spojen s predmetom Hypo. Oba su predmeta, naime, u prvostupanjskoj fazi, a kako je Ivo Sanader jedini optuženi na obje optužnice, postoje i razlozi ekonomičnosti. Naime, bilo bi neekonomično uposliti dva sudska vijeća da sude Sanaderu u dva predmeta u kojima je jedini optuženik, a neekonomično bi bilo i trošiti slobodne termine u velikoj dvorani zagrebačkog suda, koja je ionako već zauzeta i suđenjem za aferu Spice.
Što se tiče istrage protiv Sanadera i ostalih u aferi Fimi-media, HDZ još nije uložio žalbu na rješenje Županijskog suda o blokadi stranačke imovine. Rok za žalbu je tri dana, ali od primitka rješenja, a ne od njegova donošenja, tako da vremena za žalbu još ima. Pravosudni kuloari kalkuliraju s mogućnošću da USKOK podigne više optužnica u tom predmetu – jednu za izvlačenje novca iz državnih poduzeća, a drugu za potrošnju tih novaca za potrebe vladajuće stranke. U svakom slučaju, optužnica u aferi Fimi-media morala bi biti napisana najkasnije sredinom prosinca.