Srijeda, 8. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

“U Hrvatskoj nemoguće da homoseksualac bude premijer”

02.11.2011. 23:00
“U Hrvatskoj nemoguće da homoseksualac bude premijer”


Svi zajedno se moramo boriti za pravilnu primjenu zaštite ljudskih prava i to ne samo sindikati nego i sudovi. Znamo da se u Europi ovakva vrsta diskriminacije najstrože kažnjava, a mi trebamo težiti upravo tome. Jer, kod nas je još uvijek nemoguće da homoseksualna osoba bude, primjerice, ministar ili premijer, istaknuo je Uranija


Na temu diskriminacije na radnom mjestu s posebnim osvrtom na diskriminaciju temeljem seksualne orijentacije i rodnog identiteta jučer je u Domu sindikata održana konferencija za novinare. Povod ovoj konferenciji je seminar za sindikalne povjerenike i predstavnike državnih institucija te nevladinih udruga i drugih institucija koje se bave tom problematikom. Na seminaru je, kao i na konferenciji bilo govora o tome kako zaštiti LGBT osobe, odnosno lezbijke, gej, biseksualne i transeksualne osoba na radnom mjestu.
 Na jučerašnjoj su konferenciji nazočili Vedran Uranija, pravni zastupnik SSSH Zadarske županije, Jasna A. Petrović, potpredsjednica Ženske sekcije SSSH i koordinatorica ženskih udruga, Sanja Juras iz Udruge Kontra, Edo Bulić iz Udruge Iskorak te Dražen Grgurović, zamjenik gradonačelnika Grada Zadra i Milena Ikić, pročelnica Upravnog odjela za pravne i zajedničke poslove Zadarske županije.
– Diskriminacija podrazumijeva vrijeđanje na nacionalnoj i spolnoj osnovi i diskriminacija LGBT osoba, koja je u Hrvatskoj jako izražena, a koja podrazumijeva da se tim osobama uskraćuje radno mjesto, bezrazložno im se onemogućuje pravo na napredovanje na radnom mjestu, umanjuje im se plaća i slično, kazao je Uranija dodajući da još uvijek preko 60 posto ljudi u Hrvatskoj ne razumije LGBT osobe, koje se, s druge strane, boje prijaviti diskriminaciju.
– Svi zajedno se moramo boriti za pravilnu primjenu zaštite ljudskih prava i to ne samo sindikati nego i sudovi. Znamo da se u Europi ovakva vrsta diskriminacije najstrože kažnjava, a mi trebamo težiti upravo tome. Jer, kod nas je još uvijek nemoguće da homoseksualna osoba bude, primjerice, ministar ili premijer, istaknuo je Uranija.
Naglasivši kako, iako je jučerašnji događaj zapravo sindikalna inicijativa, većina sindikalnih povjerenika ne razumije da je njihova uloga zaštita radnika od bilo koje vrste diskriminacije, obratila se Jasna Petrović.
– Nažalost, sindikalisti nedovoljno shvaćaju da je to njihov prvi posao, jer zaštita LGBT osoba zapravo znači vraćanje njihova dostojanstva. Hrvatska je zemlja predrasuda i diskriminacija. Na LGBT osobe se još uvijek bacamo kamenjem, što smo pokazali u Splitu, kazala je Petrović, naglasivši da Hrvatska može krenuti dalje tek kad shvati da drugačija sesksualna orijentacija nije zarazna bolest.
Sanja Juras istaknula je da LGBT osobe doživljavaju diskriminaciju u velikoj mjeri i da se zato pokrenuo EU projekt “Zajedno za ravnopravnost LGBT osoba na radnom mjestu”.
– Pokrećemo i nacionalni projekt ‘Prijavi diskriminaciju’, kojemu je cilj osvijestiti javnost o diskriminaciji LGBT osoba na radnom mjestu, kazala je Juras, naglasivši da se nada da je ovo samo jedan u nizu seminara kojim će informirati sindikate o načinima na koje mogu zaštititi LGBT osobe.


Sutkinja na strani diskriminacije




Sanja Juras, iz Udruge Kontra, na jučerašnjoj je konferenciji podsjetila na slučaj Darija Krešića, profesora na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu.
– Krešić je zbog cijelog slučaja tužio ustanovu u kojoj radi zbog diskriminacije. Sutkinja je u ovom slučaju stala na stranu poslodavca. Sutkinja je naposljetku izuzeta iz slučaja, slučaj je završen, Krešić i dalje radi na istom mjestu, pod istim uvjetima i ništa se nije promijenilo, kazala je Juras.


 


“Neka peder crkne u podrumu sa štakorima”


Kako je kazala Sanja Juras, u posljednje dvije godine zaprimili su tri prijave diskriminacije sa zadarskog područja.
– Imali smo slučaj u kojem je u jednoj javnoj ustanovi radno mjesto ‘gej’ osobe bilo premješteno u podrum, pri čemu su mu nadređeni poručili ‘neka peder crkne u podrumu sa štakorima’, ispričala je Juras.