Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

USKOK optužio Mravka

02.11.2011. 23:00
USKOK optužio Mravka


Za malverzacije i namještanje poslova u što su se upustili na zahtjev rizničara HDZ-a Mladena Barišića, jučer su i službeno optuženi Ivan Mravak, bivši predsjednik Uprave HEP-a, Petar Ćubelić, direktor društva HEP Prozivodnja, Željko Kljaković-Gašpić, član Uprave HEP-a zadužen za proizvodnju i predsjednik Nadzornog odbora društva HEP Proizvodnja, te šefovi tvrtke “Monting” Ljubo Bušić i Ante Matić.
Prema USKOK-ovoj optužnici u rujnu 2007. godine Mravak je prihvatio Barišićev zahtjev da se ugovaranje poslova za potrebe trgovačkih društava u sastavu HEP-a s pojedinim izvođačima uvjetuje isplatom provizije u visini od tri posto vrijednosti posla. Naime, bio je uvjeren kako je riječ o novcu što je potreban za financiranje HDZ-a. Nakon toga je sa zahtjevom upoznao Ćubelića i Kljakovića, koji su takav način poslovanja i prihvatili, tvrdi USKOK.
Kako bi Barišićev zahtjev realizirali u tri navrata od odgovornih osoba i vlasnika trgovačkih društava tražili su da, kao uvjet za sklapanje ugovora, plate tri posto vrijednosti ugovorenih poslova, što je u jednom slučaju dijelom i realizirano. Naime, Ćubelić je u studenome 2008. godine od Bušića, predsjednika Nadzornog odbora i većinskog vlasnika “Montinga” zatražio da isplati iznos od 900.000 kuna kao uvjet za sklapanje aneksa na osnovni ugovor i plaćanje izvantroškovničkih radova, te za zaključenje ugovora i plaćanje opreme i radova. Pri tome mu je jasno rekao da je to novac za potrebe HDZ-a. Bušić je na to i pristao.
Nakon što su ishođena potrebna odobrenja i suglasnosti na temelju kojih su zaključeni ugovor, Bušić je od svibnja do srpnja 2009. godine Ćubeliću predao 600.000 kuna. Bio je to dio od dogovorenih 900.000 kuna što je predstavljalo tri posto od vrijednosti ugovorenih poslova. Ćubelić je novac proslijedio Mravku, a ovaj dalje rizničaru HDZ-a. Ostatak iznosa čelnici “Montinga” obvezali su se platiti naknadno. Barišić u ovom slučaju nije optužen.