Veliki mali mljekari

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Josip PORTADA
Šime Gligora, izvršni direktor Sirane "Gligora", preuzima nagradu

U organizaciji Udruge hrvatskih malih mljekara i Sirane "Gligora", a uz potporu Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja u izuzetno atraktivnom ambijentu kušaonice sira u Sirani „Gligora" u Kolanu održani su 6. dani sireva na kojima su sudjelovali članovi Udruge hrvatskih malih mljekara iz cijele Hrvatske.

Izvorni sirevi

Na svečanom otvorenju nazočni su bili brojni gosti, Zdravko Barač, ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije, Danijel Segarić, pročelnik za poljoprivredu Zadarske županije, Vladimir Tomajić, predsjednik Udruge hrvatskih malih mljekara, prof. dr. sc. Neven Antunac s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, Stipe Zrilić, župan Zadarske županije i drugi. Domaćin skupa bio je Ivan Gligora, vlasnik Sirane „Gligora", proslavljeni mljekarski tehnolog čiji su sirevi dobili najviša svjetska priznanja, a Općinu Kolan predstavljali su Josip Zubović, načelnik Općine Kolan, i Ivo Butković, direktor Turističke zajednice Općine Kolan i predsjednik Udruge „Suhozid".

- Ponosni smo što se ova manifestacija održava u Kolanu u našoj sirani. Ovo događanje je bitno zbog toga što predstavnici Udruge malih mljekara dolaze iz svih krajeva naše zemlje, a smotra se mogla nazvati i dani hrvatskih izvornih sireva, jer svi imamo u proizvodnim programima proizvodnju sireva iz svojih krajeva. Mali mljekari su škaja koja drži zid, kako bi to rekli naši iz Udruge Suhozid ili sitni kamen bez kojeg zid ne može stajati. Da nema nas, hrvatsko sirarstvo i gospodarstvo bi bilo jako osiromašeno. Mali mljekari, za razliku od velikih sustava, rade s malim proizvođačima mlijeka kojih ima na stotine. Na tisuće ljudi na taj način stječu svoju egzistenciju zahvaljujući upravo ovakvom odnosu malih mljekara, rekao je Ivan Gligora.

Senzorno ocjenjivanje

Prof. dr. Neven Antunac je rekao da je u Udruzi malih mljekara udruženo osamnaest malih mljekara te da udruga ima značajnu ulogu u hrvatskom mljekarstvu i na tržištu.

- Razvojni put udruge nije bilo lagan, ali proizvodni program je specifičan i takav mora ostati i dalje te se specifičnost tehnologije proizvodnje i okusa i na dalje mora razvijati i čuvati. Karakteristike vaših sireva ne smiju poprimiti okuse industrijskih sireva te treba paziti da sirevi istog tipa ne bi bili identični. Ove godine je na senzornom ocjenjivanju sudjelovalo četrnaest proizvođača s trideset dva proizvoda, a ocjenjivao se vanjski izgled, boja, prerez, stanje sirnog tijesta, konzistencija, miris i okus, rekao je prof. dr. Neven Antunac.

Izložene sireve ocjenjivalo je stručno povjerenstvo u sastavu prof. dr. Jasmina Havranek, prof. dr. Dubravka Samaržija, prof. dr. Bogdan Perko, prof. dr. Samir Kalin, prof. dr. Nataša Nikulec i prof. dr. Neven Antunac.  Najboljima su proglašena dva sira proizvođača „Euromed" iz Bedenice i to sirevi Dragec, jedan polutvrdi masni sušeni sir s paprom i drugi polutvrdi dimljeni sir, zatim Paški sir iz 2010. i Paški sir iz 2011. proizvođača Sirane „Gligora" i Križevački dimljeni sir proizvođača Križevačka mljekara. U zabavnom programu sudjelovali su izvođači napjeva nakanat, ženska klapa Kolanjke, a prikazan je dio iz tradicionalnih karnevalskih običaja iz Kolana uz sviranje na mišnice.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno