Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

HDZ zatražio posebno istražno povjerenstvo

Autor: Dražen Ciglenečki

02.11.2012. 23:00
HDZ zatražio posebno istražno povjerenstvo

Foto: Davor KOVAČEVIĆ



Postupanje državnih dužnosnika, zbunjujuće i neusklađene izjave, izostanak jasnih i nedvosmislenih odgovora na postavljena pitanja, navode na sumnju da je zbog neusklađenog djelovanja i odnosa prema institucijama sigurnosnog sustava ugrožena nacionalna sigurnost i narušeno povjerenje hrvatskih građana u sigurnosni sustav Republike Hrvatske«, upozoravaju iz HDZ-a


Članovi saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost počeli su jučer obavljati neposredan nadzor u institucijama koje su imale udjela u takozvanoj aferi Hrvatski Watergate, ali HDZ je unatoč tome uputio u parlamentarnu proceduru zahtjev za osnivanje istražnog povjerenstva koje bi trebalo ispitati taj isti slučaj.
HDZ-ov prijedlog, koji je osim njihovih zastupnika potpisalo i troje laburista, Ruža Tomašić te Nevenka Bečić, u potpunosti se temelji na tekstu Večernjeg lista u kojem se tvrdi da je »policija pod političkim vodstvom ministra Ranka Ostojića zloupotrijebila sustav tajnog prikupljanja podataka i uhodila više osoba iz vrha Sigurnosno-obavještajne agencije«. U tekstu se navodi se da je zlouporaba otkrivena kroz stručni nadzor koji Ured vijeća za nacionalnu sigurnost obavlja nad tajnim službama te Operativno-tehničkim centrom.
Kako se provodi provjera?
Dalje se navodi da je stručnim nadzorom utvrđeno da su policajci iz PNUSKOK-a zlouporabili ovlasti tako da su na zahtjeve za izlistima telefonskih kontakata za pojedince pod kriminalističkim obradama nadopisivali i telefonske brojeve osoba iz vodstva SOA-e. To predstavlja flagrantno kršenje članka 68. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima kojim je propisano da policijski službenik može od davatelja telekomunikacijskih usluga zatražiti provjeru istovjetnosti, trajanja i učestalosti kontakata određenih telekomunikacijskih adresa radi sprječavanja opasnosti, nasilja, sprječavanja i otkrivanja kaznenog djela za koje se progoni po službenoj dužnosti. Takva provjera može obuhvaćati i utvrđivanje mjesta na kojima se nalaze osobe koje uspostavljaju telekomunikacijski kontakt te identifikacijske oznake uređaja. Provjera se provodi na temelju pisanog odobrenja čelnika Kriminalističke policije ili osobe koju on ovlasti«, HDZ-ovi su argumenti kojima traže formiranje posebnog povjerenstva.
U zahtjevu se razmatra i ponašanje visokih državnih dužnosnika koji su se prošlog tjedna izjašnjavali o ovoj aferi. Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić je, ističe se, prvo govorio da nije informiran, »premda je član Vlade zadužen za sigurnosni sustav«, a onda je na konferenciji za novinare odbacio tvrdnje Večernjeg lista da je policija postupala nezakonito. Predsjednik Ivo Josipović je, pak, prvo izjavio da će »po ovom pitanju imati što raditi unutarnji nadzor MUP-a i sva druga tijela koja se bave nadzorom u sigurnosno-obavještajnom sustavu«. Iz toga u HDZ-u izvlače zaključak da je »Josipović de facto potvrdio pisanje Večernjeg lista« i da je u izvještaju o stručnom nadzoru, koje je napravio UVNS-a, utvrđeno nezakonito postupanje policije.
 »Ali, sljedećeg dana održana je zajednička konferencija za medije predsjednika Republike i predsjednika Vlade na kojoj su dvojica predsjednika dala kontradiktorne izjave o ovome slučaju. Jedina konkretna obavijest koju su predsjednici priopćili javnosti bila je da je smijenjen predstojnik UVNS-a. Pitanja novinara o razlozima smjene predstojnika Ureda ostala su bez odgovora. Postupanje državnih dužnosnika, zbunjujuće i neusklađene izjave, izostanak jasnih i nedvosmislenih odgovora na postavljena pitanja, navode na sumnju da je zbog neusklađenog djelovanja i odnosa prema institucijama sigurnosnog sustava ugrožena nacionalna sigurnost i narušeno povjerenje hrvatskih građana u sigurnosni sustav Republike Hrvatske«, upozoravaju iz HDZ-a.
Kukuriku koalicija neće pristati na osnivanje povjerenstva
 Istražno povjerenstvo moralo bi najkasnije u roku dva mjeseca, smatraju, ispitati sve okolnosti i utvrditi je li bilo nezakonitosti, je li time bila ugrožena nacionalna sigurnost i zašto je smijenjen predstojnik UVNS-a Petar Mišević.
Međutim, Kukuriku koalicija neće pristati na osnivanje povjerenstva.
– Doista ne vidim što bi to ovakvo povjerenstvo moglo učiniti više nego Odbor za nacionalnu sigurnost. Ovo je tijelo nadležno, može razgovarati sa svim ljudima i obavljati neposredan nadzor, što mi upravo radimo. Donijet ćemo zaključke i prezentirati ih javnosti i prije nego Sabor uopće bude u mogućnosti raspravljati o fornmiranju povjerenstva, rekao nam je SDP-ovac Igor Dragovan koji je potpredsjednik Odbora za nacionalnu sigurnost.


Lesar: Naša stranka još nema stav o ovoj inicijativi




Na HDZ-ovom prijedlogu nema potpisa Miroslava Tuđmana, predsjednika Odbora za nacionalnu sigurnost, ali vjerojatno samo zbog toga što je bio izvan Hrvatske kad su prikupljani potpisi. Zanimljiva je, međutim, podrška koju su povjerenstvu dali laburisti Nansi Tireli, Mladen Novak i Zlatko Tušak. Predsjednik HL Dragutin Lesar rekao nam je da će njihov Klub zastupnika tek raspravljati o inicijativi HDZ-a i da još nemaju stav o povjerenstvu. Tušak, pak, tvrdi da niti on nema stav, ali da je potpisao »demokratsko pravo HDZ-a da predlaže ovakve inicijative«.