Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Nazor: Bit će teže nego protiv Cedevite

Autor: Roman Morović

02.11.2012. 23:00
Nazor: Bit će teže nego protiv Cedevite

Foto: FAH



Neće biti nimalo lako, s obzirom na to da protivnik u tom sustavu igra već dugo godina. Tradicionalno su neugodni na svom terenu. Trebat ćemo se jako namučiti da utakmicu okrenemo u svoju korist – kaže Ante Nazor


Na prvu može zvučati apsurdno, ali mnogi ljudi, koji su na ovaj ili onaj način vezani uz Košarkaški klub Zadar, složili su se prošli tjedan da će momčad Ante Nazora lakše doći do bodova na gostovanju kod Cedevite, nego kod Širokog. Neupitno je da su Zagrepčani individualno kvalitetnija momčad, ali ne igraju ni približno onako kako se od njih očekuje, a imali su i prilično žestok ritam utakmica prije dvoboja sa Zadrom. Momci s Višnjika su to znali iskoristiti, odigrali su najbolju utakmicu sezone i visokom pobjedom odnijeli bodove iz Doma sportova. Široki je, pak, imao mnogo više vremena za pripremu ogleda sa Zadranima, a i opće je poznato da iz dvorane na Pecari nije lako odnijeti bodove. Bez obzira na to što je na papiru među slabijima u ligi, momčad Ivana Velića je zahvaljujući odličnom kolektivu svima tvrd orah. Zadrane, dakle, večeras očekuje susret potpuno drukčijeg tipa od onoga protiv “vitamina”. Tada su na suprotnoj strani imali jake individualce, koji ne igraju dobro kao kolektiv, a sada skup solidnih igrača, čija se snaga bazira upravo na timskoj igri. Realno, Zadar je po imenima možda i kvalitetniji od Širokog, no unatoč tome, Nazor ne misli da je njegova momčad favorit.
Nismo favoriti
– Nije, zato što znamo što smo sve prošli i još uvijek prolazimo. Naša igra je sada na razini traga, prepoznavanja. Nismo još došli do faze da nešto stabiliziramo i automatiziramo. To je proces i treba imati strpljenja. Još uvijek je to kako će tko reagirati na razini oklade i prerano je govoriti da smo favoriti protiv momčadi koja je u jednom sustavu već četiri godine. Mi nismo ni četiri mjeseca. Imamo potencijal da rastemo iz utakmice u utakmicu, što je najvažnije. Možemo još puno napredovati – kaže trener Zadra.
I on se slaže s konstatacijom s početka teksta.
– Ova je utakmica možda čak i teža od one protiv Cedevite u Zagrebu. Neće biti nimalo lako, s obzirom na to da protivnik u tom sustavu igra već dugo godina. Nisu puno promijenili sastav u odnosu na prošlu sezonu, a tada su bili hit ABA lige. Energetski su jako dobri i u svakom trenutku mogu odigrati destrukciju nad protivnikom. Tradicionalno su neugodni na svom terenu. Trebat ćemo se jako namučiti da utakmicu okrenemo u svoju korist.
Kako to napraviti?
– S pravim pristupom, angažmanom, borbenošću i koncentracijom možemo igrati sa svakim u ovoj ligi, što smo i dokazali.
Iz ove perspektive najlakše je reći da treba ponoviti igru iz prošlog kola, no nije to baš tako jednostavno.
– Svaka utakmica je priča za sebe. Vidjet ćemo što će nam donijeti ova.
Široki ozbiljna momčad
Široki je u odnosu na prošlu sezonu ipak dosta slabiji, jer su otišli nositelji igre poput Frana Pilepića, Jakova Vladovića i Amerikanca Colemana Collinsa.
– Otišli su im Pilepić i Vladović, ali došao je Marko Šutalo, bivši igrač Hemofarma, koji jako kvalitetno igra na vanjskoj poziciji. Dobar je realizator i kreator igre. Doveli su i Karla Vragovića, koji mijenja Josipa Naletilića na “jedinici”. Imaju dva hrvatska reprezentativca, Ivana Ramljaka i Darka Planinića i dva BiH reprezentativca, Naletilića i Dalibora Peršića, dakle, to je ozbiljna momčad. Imaju i dosta mladih igrača koji su selektirani, prije četiri godine, kada su ispali iz regionalne lige. Tada su stvorili bazu mladih igrača, koji rastu iz godine u godinu. Ramljak je najviše napredovao, stabilizirao je svoju igru i kompletan je igrač.
Široki je do sada ubilježio dvije pobjede i doživio četiri poraza, baš kao i Zadar. U prvom su kolu poraženi na domaćem terenu od Igokee, a dosta problema na Pecari stvorio im je i Szolnoki Olaj, koji su pobijedili tek nakon dva produžetak. Dva boda uzeli su i protiv Krke, dok su na tri gostovanja gubili u neizvjesnim završnicama od MZT-a, Partizana i Cibone.
– Jako su neugodni, znaju igrati, a posebno su opasni u svojoj dvorani. Premda su i gostima pokazali da mogu igrati egal utakmice, što je bio slučaj protiv Cibone u Zagrebu i Partizana u Beogradu pa i u Skopju. To su bile tvrde utakmice, na mali broj poena. Čeka nas vrlo težak posao – zaključio je Nazor.


Bez Vrbanca




– Goran Vrbanc je u ponedjeljak ozlijedio koljeno. Mislim da ga to neće dugo odvojiti od momčadi, ali za sada nije spreman. Umjesto njega u momčadi će biti Franko Šango – izvijestio je trener Zadra i dodao još nekoliko opaski o mladom Zadraninu.
– Šango ima šutersku kvalitetu, no mora popraviti još određene stvari u igri da bi mogao igrati košarku na ovoj razini. Nadam se da ćemo i njemu otvoriti priliku, možda već sutra. Jako kvalitetno radi. S obzirom na to da do sada nije igrao, ima znatno veći volumen rada na treningu. Nikad ne znamo kada će nam netko zatrebati. Imamo 14 igrača na raspolaganju i dva juniora, Bašića i Škaru. Mislim da će doći trenutak kada će svi moći ravnopravno participirati u igri.


ABA liga


Raspored 7. kola: Danas: Široki – Zadar (19), Radnički – Krka (17), Crvena zvezda – Szolnoki Olaj (19), Budućnost – Cibona (21). Nedjelja: Split – Partizan (17). Ponedjeljak: Olimpija – MZT Skopje (20,30), Cedevita – Igokea (20,30).