Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Sakoman: Uz dobrog odvjetnika sve može biti osobna potreba!

Autor: Danko Radaljac

02.11.2012. 23:00
Sakoman: Uz dobrog odvjetnika sve može biti osobna potreba!

Foto: Sebastian GOVORČIN



Tko plati boljeg odvjetnika proći će bolje na sudu, smatra ugledni stručnjak dr. Slavko Sakoman


Prijedlogom izmjena Kaznenog zakona Vlada je na ovotjednoj sjednici predložila dekriminalizaciju posjedovanja droge za osobnu uporabu. Ugledni hrvatski stručnjak koji se bavi problemom ovisnosti, dr. Slavko Sakoman, kaže da je za pristup koji razlikuje one koji od droge zarađuju od onih koji je konzumiraju, tj. onih koji zbog svoje ovisnosti posjeduju neznatne količine.
– Kazneni postupak stigmatizira ljude i sprječava socijalnu rehabilitaciju. Većina prijava se odbacuje pa je neracionalan i skup, a na kraju donosi više štete nego koristi. S te strane podržavam orijentaciju Ministarstva pravosuđa da resurse usmjeri prema organiziranim formama kriminala, što ima i povoljan javnozdravstveni učinak jer istovremeno smanjuje i dostupnost i ponudu droge na tržištu, kaže Sakoman.
No, termin »osobne potrebe« ostaje nedefinirano područje?
– Kvantitativna metoda morala je biti smjernica što će ići pod prekršajni, a što pod kazneni postupak. Ovako će previše toga ovisiti o tome tko ima kakvog odvjetnika – tko plati boljeg odvjetnika proći će bolje na sudu. I za same ovisnike bilo bi bolje da se odredi maksimalna količina, pa da ih se za veće količine, makar one bile za osobne potrebe, kazneno goni. Sada im se više isplati uzeti 10 grama heroina, a ne da kupuju na šuteve, jer prolaze financijski povoljnije i imaju heroin veće čistoće. A ako uzmu 10 grama, to znači da će uzimati veće količine, povećati toleranciju na heroin, a time i pojačati svoju ovisnost. Osim toga, to ima širi i negativan javnozdravstveni učinak, jer veće količine droge mogu podijeliti s drugima.
Kazne za »osobne potrebe«, uz obvezno liječenje, plaćale bi se novčano?
– Kazne su vrlo visoke, do 15.000 kuna, a problem je što je većina ovisnika – to znam po svojim pacijentima – nezaposlena i nemaju novca da ih plate. Državi, kojoj očito nedostaje novca, novčane kazne su isplative, ali nisu mislili na dugotrajnije posljedice. Novčane kazne ovisnika, koji je u situaciji u kakvoj već jest, samo tjeraju na počinjenje novog kaznenog djela ako ne želi ići u zatvor. A s druge strane, ako netko prodaje drogu, njemu nije problem platiti novčano. No, problematičnim smatram i visoke kazne za drogu u školama. Ne može se isto goniti nekog klinca od 19 godina koji je pao razred i počastio jointom kolegu iz razreda i nekog tko zarađuje na djeci i ugrožava im zdravlje. Kazne su za sve visoke, a mislim da bi Zakon tu morao biti osjetljiviji.