Sporazum HDZ-a i HSP-a AS imat će mogućnost veta na ulazak trećih stranaka

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Sjednica Sabora
FaH
Sklapaju se neki novi savezi

HDZ i HSP dr. Ante Starčević krajem ovog mjeseca u Vukovaru će potpisati Sporazum o trajnoj političkoj suradnji koji, među ostalim, predviđa i zajednički nastup dviju stranaka na sljedećim europskim i parlamentarnim izborima.

- Sporazum, koji ima deset točaka, bit će potpisan nakon 24. studenog jer do tada u Vukovaru traju događanja vezana za sjećanje na pad tog grada u studenom 1991. godine i zločine koji su se nakon toga dogodili. Ne bi bilo u redu potpisivati naš sporazum u to vrijeme. Zbog toga će on biti potpisan nakon toga, najvjerojatnije 26. ili 27. studenog, rekao je za naš list glavni tajnik HSP-a dr Ante Starčević Pero Ćorić. Dodao je da je Sporazum predviđa zajednički izlazak na izbore za europski parlament koji će se održati sljedeće godine, ali i na parlamentarne izbore koji će se održati 2015. godine.

- Apsolutno smo otvoreni za ulazak nekih drugih stranaka u ovu našu suradnju. Prije svega tu mislim na HSS koji je stranka s kojom bi jako rado surađivali i koju bi željeli vidjeti u našoj koaliciji. Tu je i Blok Umirovljenici zajedno s kojima pregovara HDZ i koji su vrlo blizu toga da potpišu sporazum s tom strankom, rekao je Ćorić. Dodao je da će u Sporazumu biti upisan i uvjet po kojem će stranke potpisnice imati pravo staviti veto na ulazak neke treće stranke u njihovu koaliciju ako smatraju da se ona na bilo koji način ne uklapa u politiku koalicije. Tako HSP dr. Ante Starčević, uz naravno stranke vladajuće Kukuriku koalicije i SDSS, ne želi nikakvu suradnju ni s HSP-om kojem je na čelu Daniel Srb, a iz koje je potekla većina njenih čelnika. Riječ je o sukobu koji se rasplamsao nakon izbora 2007. godine na kojima je HSP s osam spao na samo jednog zastupnika. Međutim, s druge strane ako se HDZ zaista odluči za sljedeće parlamentarne izbore okupiti blok takozvanih državotvornih stranaka za očekivati je da bi u njoj moglo biti mjesta za pravaše koje vodi Srb.

Predsjednik HSS-a Branko Hrg kaže da nikakvih pregovara s HDZ-om još uvijek nije bilo, ali da bi bilo logično, obzirom da su obje stranke punopravne članice Europske pučke stranke, da na europske izbore izađu sa zajedničkom listom.

- No detaljne ćemo razgovore započeti tek kada se bude znao točan datum izbora za europski parlament. A što se tiče lokalnih izbora koji će se održati u svibnju sljedeće godine HSS neće ni s kim pregovarati već će odluku prepustiti lokalnim ograncima stranke uz preporuku da se prvo pregovara s partnerima s kojima se je i dosad surađivalo, rekao je Hrg.

I baš će lokalni izbori biti prvi test za desne koalicije. Tako će HDZ i HSP dr Ante Starčević istog dana kada budu potpisivali gore spomenuti Sporazum objaviti i predizbornu koaliciju za Vukovarsko srijemsku županiju i gradove Vukovar i Vinkovce.

S druge strane HSP kojeg vodi Daniel Srb na lokalne će izbore izaći samostalno.

- A što se tiče sljedećih parlamentarnih izbora jasno je da ih HDZ bez jake koalicije s desnim strankama neće moći dobiti. Za sada nas iz HDZ-a nitko nije zvao niti smo mi unutar stranke o tome razgovarali. A i naša bi suradnja ovisila i o politici koju vodi HDZ. A to što HDZ-ovog HSP-a, a to je dr Ante Starčević, to što oni govore nema veze. HDZ je tu stranku osnovao i ako mu ona postane bilo kakva smetnja on će je bez puno razmišljanja ukinuti, rekao je Srb.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno