Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Sporazum HDZ-a i HSP-a AS imat će mogućnost veta na ulazak trećih stranaka

Autor: Zlatko Crnčec

02.11.2012. 23:00
Sporazum HDZ-a i HSP-a AS imat će mogućnost veta na ulazak trećih stranaka

Foto: FaH



Srb (HSP): Ne zanima nas što govori HDZ-ov HSP dr. Ante Starčević. HDZ je tu stranku osnovao i ako mu ona postane bilo kakva smetnja on će je bez puno razmišljanja ukinuti


HDZ i HSP dr. Ante Starčević krajem ovog mjeseca u Vukovaru će potpisati Sporazum o trajnoj političkoj suradnji koji, među ostalim, predviđa i zajednički nastup dviju stranaka na sljedećim europskim i parlamentarnim izborima.
– Sporazum, koji ima deset točaka, bit će potpisan nakon 24. studenog jer do tada u Vukovaru traju događanja vezana za sjećanje na pad tog grada u studenom 1991. godine i zločine koji su se nakon toga dogodili. Ne bi bilo u redu potpisivati naš sporazum u to vrijeme. Zbog toga će on biti potpisan nakon toga, najvjerojatnije 26. ili 27. studenog, rekao je za naš list glavni tajnik HSP-a dr Ante Starčević Pero Ćorić. Dodao je da je Sporazum predviđa zajednički izlazak na izbore za europski parlament koji će se održati sljedeće godine, ali i na parlamentarne izbore koji će se održati 2015. godine.
– Apsolutno smo otvoreni za ulazak nekih drugih stranaka u ovu našu suradnju. Prije svega tu mislim na HSS koji je stranka s kojom bi jako rado surađivali i koju bi željeli vidjeti u našoj koaliciji. Tu je i Blok Umirovljenici zajedno s kojima pregovara HDZ i koji su vrlo blizu toga da potpišu sporazum s tom strankom, rekao je Ćorić. Dodao je da će u Sporazumu biti upisan i uvjet po kojem će stranke potpisnice imati pravo staviti veto na ulazak neke treće stranke u njihovu koaliciju ako smatraju da se ona na bilo koji način ne uklapa u politiku koalicije. Tako HSP dr. Ante Starčević, uz naravno stranke vladajuće Kukuriku koalicije i SDSS, ne želi nikakvu suradnju ni s HSP-om kojem je na čelu Daniel Srb, a iz koje je potekla većina njenih čelnika. Riječ je o sukobu koji se rasplamsao nakon izbora 2007. godine na kojima je HSP s osam spao na samo jednog zastupnika. Međutim, s druge strane ako se HDZ zaista odluči za sljedeće parlamentarne izbore okupiti blok takozvanih državotvornih stranaka za očekivati je da bi u njoj moglo biti mjesta za pravaše koje vodi Srb.
Predsjednik HSS-a Branko Hrg kaže da nikakvih pregovara s HDZ-om još uvijek nije bilo, ali da bi bilo logično, obzirom da su obje stranke punopravne članice Europske pučke stranke, da na europske izbore izađu sa zajedničkom listom.
– No detaljne ćemo razgovore započeti tek kada se bude znao točan datum izbora za europski parlament. A što se tiče lokalnih izbora koji će se održati u svibnju sljedeće godine HSS neće ni s kim pregovarati već će odluku prepustiti lokalnim ograncima stranke uz preporuku da se prvo pregovara s partnerima s kojima se je i dosad surađivalo, rekao je Hrg.
I baš će lokalni izbori biti prvi test za desne koalicije. Tako će HDZ i HSP dr Ante Starčević istog dana kada budu potpisivali gore spomenuti Sporazum objaviti i predizbornu koaliciju za Vukovarsko srijemsku županiju i gradove Vukovar i Vinkovce.
S druge strane HSP kojeg vodi Daniel Srb na lokalne će izbore izaći samostalno.
– A što se tiče sljedećih parlamentarnih izbora jasno je da ih HDZ bez jake koalicije s desnim strankama neće moći dobiti. Za sada nas iz HDZ-a nitko nije zvao niti smo mi unutar stranke o tome razgovarali. A i naša bi suradnja ovisila i o politici koju vodi HDZ. A to što HDZ-ovog HSP-a, a to je dr Ante Starčević, to što oni govore nema veze. HDZ je tu stranku osnovao i ako mu ona postane bilo kakva smetnja on će je bez puno razmišljanja ukinuti, rekao je Srb.