Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Zadarska županija – sedmo gradilište u zemlji?!

Autor: Damir Maričić

02.11.2012. 23:00
Zadarska županija –  sedmo gradilište u zemlji?!


Slika Zadarske županije u ovom bi dijelu izgledala daleko tužnije bez Gaženice i EVN-a, odnosno plinofikacije


Zadarska županija u jadnom izdanju 2011.  godine bila je sedmo gradilište u zemlji, ako je suditi  po Godišnjem izvještaju o  građevinskim radovima u  Republici Hrvatskoj,  izrađenom u Državnom zavodu za statistiku, a koji  obuhvaća vrijednost radova  kod pravnih osoba s pet i više  zaposlenih.
Takve tvrtke u državi imale su prosječno 9,3% manje  radnika na gradilištima i  9,5% manje odrađenih sati  rada na gradilištima u odnosu na 2010. Vrijednost radova koje su izvršili radnici  na gradilištima u 2011. manja je za 6,1% u odnosu na  2010.
Po vrstama građevina,  49,2% vrijednosti izvršenih  radova ostvareno je na zgradama, a 50,8% na ostalim  građevinama.
Po vrstama gradnje, udio  vrijednosti izvršenih radova  na novogradnji jest 62,3%, a  na rekonstrukcijama, adaptacijama, popravcima i  održavanju je 37,7%.
Zadarska županija po podacima istog Zavoda u toj je  godini suprotno ovim navedenim podacima o padu aktivnosti iskazala rast vrijednosti poslova u graditeljstvu za 50 milijuna kuna.  Nije puno, ali ispada suprotno tendencijama, makar  zvuči nestvarno.
 Rang Zadarske županije
Od 16,8 milijarda vrednosti građevinskih radova najviše je odrađeno u Zagrebu  oko 3,5 milijardi. Zagreb ostaje trajno najveće gradilište  u zemlji što je i samorazumljivo makar govori o neravnomjernosti razvoja zemlje. Iza Zagreba slijedi  Splitsko-dalmatinska županija sa 1,8 milijardi vrijednosti građevinskih radova,  a na trećem mjestu je Primorsko-goranska županija s  gotovo 1,3 milijarde. Potom  se s istim iznosima pozicioniraju Istra i Osječko-baranjska županija sa po 1,2  milijarde kuna, a tek nešto  manje od toga oko 1,1 milijardu obavljeno je nevedenih radova u Zagrebačkoj  županiji ili Zagrebačkom  “prstenu”. Iza njih više nema  županija s odrađenih više od  milijarde, a Zadarska županija s gotovo 0,8 milijardi  najveća je.
Raspored sredstava u  Zadarskoj županiji
Na početku valja kazati da  je suprotno općem trendu u  2011. godini u Zadarskoj  županiji odrađeno posla za  790, dakle gotovo 800 milijuna kuna naspram  odrađenog u 2010. kada je to  iznosilo 745 milijuna kuna.  Riječ je o značajnom rastu  vrijednosti radova. No prava  je istina da su vrijednost radova u Zadarskoj županiji  spasili radovi na prometnoj  infrastrukturi, dakle Gaženici kao najvećem i jedinom  većem gradilištu na ovom  području u tom vremenu, a  isto vrijedi i za ovu godinu.
Naime, od ukupnog iznosa 241 milijun kuna vrijednosti odnosio se na prometnu infrastrukturu što je,  također suprotno kretanju u  zemlji gdje je najveći dio  novca uložen u zgrade. Štoviše nakon prometne infrastrukture 220 milijuna kuna  od ukupnoga odrađenog iznosa u Zadarskoj županiji je  u – cjevovodima, vodovodima, elektrovodovima i  sličnim zahvatima, a što je  najbolje pripisati plinofikaciji i nastavku radova na vodovodizacijama i odvodnji.
 Zgrade, i to nestambene,  su na trećem mjestu sa 154  milijuna, a tek potom slijede  nekadašnji prvaci – stambene zgrade sa 146 milijuna  kuna. Industrijska postrojenja, zvana čežnja, ostat će  čežnja i po ovom izvješću jer  je u njih uloženo 30 milijuna  kuna.


Vrijednost građevinskih radova u Zadarskoj županiji tijekom godine




Ponovimo da je ovdje riječ o zbiru vrijednosti  građevinskih radova u  tvrtkama s pet i više zaposlenih, što znači da  manji poslovni subjekti i  obrtnici nisu uračunati  kao i da neregistrirani,  odnosno nelegalni radovi nisu obuhvaćeni.
U 2011. godini vrijednost  im je iznosila gotovo 790  milijuna kuna. U 2010.  godini je to bilo 745 milijuna kuna. U 2009. vrijednost radova iznosila  je u Zadarskoj županiji  1,1 milijardu. U 2008. godini 1,3 milijarde.
U rekordnoj zadarskoj  godini ikad, 2003., vrijednost ovih građevinskih radova iznosila je  2,5 milijardi kuna.
Tada se radilo na autocesti u prolasku Zadarskom županijom.