Zadarska županija sedma po poduzetnicima i osma po zaposlenima u zemlji

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Zvonko KUCELIN

Jedna od karakteristika gospodarstva Hrvatske jesu razlike u razvijenosti pojedinih regija-županija. U odnosu na istom razdoblju prošle godine, u razdoblju od I. - VI. 2012. godine, postignuti rezultati poslovanja poduzetnika imaju ista obilježja. Dominantna je uloga Grada Zagreba, zatim slijede županije: Splitsko-dalmatinska, Primorsko-goranska, Istarska, Zagrebačka županija, a na začelju su Virovitičko-podravska, Požeško-slavonska i Ličko-senjska županija.

 Zadarska se u ovom pregledu ničim ne ističe ni u lošem niti u dobrom, odnosno uzima tri posto poduzetnika u zemlji i 2,3 posto zaposlenih. To ne znači da je ovdašnji problem (ne)zaposlenosti gori od državnog prosjeka već da je ovdje znatnije nego u prosjeku Hrvatske izražena zaposlenost kod obrtnika neobuhvaćenih ovim pregledom. Isto tako ne treba zavarati podatak da je u Zadarskoj županiji u ovom pregledu broj zaposlenih kod poduzetnika porastao čak za 4,1 posto, po čemu je ovo treće najpozitivnije područje u zemlji. Naime, ovo je pregled prvih šest mjeseci, a ovdje je sezonsko zapošljavanje pred vrhunac turističke sezone izrazito. Ipak, raduje da je u odnosu na prosjek od 1,8 posto ovdje ostvaren takav rast, makar s rujnom bio u većoj mjeri poništen.

Velike razlike u razvijenosti pokazuju se u broju poduzetnika i broju zaposlenih po županijama. Dominira grad Zagreb s udjelom u broju poduzetnika Hrvatske od 33,9% (31.441) i s udjelom od 40,6% u broju zaposlenih (341.221). Iza grada Zagreba je Splitsko-dalmatinska županija s udjelom od 10,6% (9.799) u broju poduzetnika i s udjelom od 8,2% u broju zaposlenih (68.827), a na trećemu mjestu je Primorsko-goranska županija sa 9,0% udjela u broju poduzetnika i sa 7,3% udjela u broju zaposlenih.

Od razvijenih županija slijede Istarska, s udjelom od 9,5% u broju poduzetnika i 5,3% u broju zaposlenih, Zagrebačka s udjelom od 6,3% u broju poduzetnika i s udjelom od 5,3% u broju zaposlenih i Osječko-baranjska s udjelom od 4,2% u broju poduzetnika i s udjelom od 4,9% u broju zaposlenih, dok Ličko-senjska županija ima udjel od 0,6% u broju poduzetnika (556) i 4.427 zaposlena ili 0,5% udjela u broju zaposlenih poduzetnika Hrvatske.

Važno je istaknuti pozitivnu činjenicu da je, po istom polugodišnjem razdoblju protekle godine, broj zaposlenih u Hrvatskoj ukupno povećan za 1,8%, dok je broj poduzetnika povećan u 17 županija, a smanjen u četiri županije.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno