PIRANESI AWARDS 2014 I MIES VAN DER ROHE Antička zbirka u lovu na prve nagrade

Slika korisnika admin
Zvonko KUCELIN

Stalni postav Antike u Arheološkom muzeju u Zadru, arhitektskog dvojca Ive Letilović i Igora Pedišića, nominiran je za međunarodnu nagradu Piranesi Awards 2014. te je od strane Maroja Mrduljaša, nezavisnog eksperta, nominiran za Mies van der Rohe nagradu za arhitekturu za 2015. godinu.

Od otvorenja Antičke zbirke na prvom katu Arheološkog muzeja Zadar prošla su tek četiri mjeseca, a nedavno smo pisali kako je, zahvaljujući upravo ovom novom postavu, posjeta u AMZ-u ovo ljeto porasla za čak 30 posto.

Novi postav Antičke zbirke, koji Zadar čeka još od osamdesetih godina prošlog stoljeća, osmislila je sa svojim suradnicima dr. sc. Kornelija A. Giunio, viša kustosica i voditeljica Antičkog odjela Arheološkog muzeja Zadar.

Koncepcija novog postava bazirana je na principu tematskih cjelina, svaka obrađuje jedan aspekt života antičkog Zadra (Iader) i njemu gravitirajućeg područja južnog dijela Liburnije (sjeverna Dalmacija), prostoru gdje je rimska antika djelovala punom silinom svoje civilizatorske i političke misije.

Izloženi spomenici značajni su ne samo u lokalnim okvirima. Na prvom mjestu tu je tzv. ninska skupina carskih kipova (kipovi Cezara, Augusta, Tiberija i jednog od Tiberijevih nasljednika). Izloženi su i brojni natpisi, skulpture, portreti, brojna sitna građa od stakla, pečene gline, bronce, željeza, kosti, jantara, gagata, srebra i zlata, mnogi su iznimni ili rijetki predmeti.

Arhitektskom dvojcu Letilović-Pedišić ovo nisu prve nominacije i nagrade, naime, nastavak je to vrlo uspješne suradnje, a kao svakako istaknuta priznanja za njihov rad do sad mogu se izdvojiti CEMEX-ova nagrada za projekt "5 kućica na Silbi" ili nagrada "Bernardo Bernardi" za krletke Kneževe palače.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno