Jedini u Hrvatskoj znaju servisirati električne automobile!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
Riječ je o edukaciji u nastavku provedbe EU projekta "E-mobil"

Prije svega zadovoljni, a potom i prepuni dojmova petorica nastavnika jedne od najuspješnijih i najpoznatijih stukovnih škola u Hrvatskoj - zadarske Strukovne škole Vice Vlatkovića, upravo su se vratili iz njemačkog gradića Arnsberga, kraj Dortmunda gdje su boravili pet dana u tamošnjem Centru za strukovnu izobrazbu. Riječ je naime, o edukaciji u nastavku provedbe EU projekta "E-mobil" za stručnjaka za rad na hibridnim i električnim vozilima - druge razine.

Osim zadarskih nastavnika s njima su u Njemačkoj na edukaciji bili i predstavnici partnerskih škola - četvorica nastavnika iz Industrijsko-obrtničke škole iz Slavonskog Broda, dvojica iz benkovačke Srednje škole Kneza Branimira te predstavnik poduzeća "Tokić autodijelovi" d.d.  

Praktični ispit i certifikat

- Nastava se realizirala tijekom pet radnih dana, svakodnevno po osam sati dnevno od 8 do 16 sati, pri čemu je 30 posto sadržaja realizirano u obliku stručno-teorijske nastave, dok je 70 posto izvedeno praktičnim radom na suvremenim hibridnim i električnim vozilima. Tijekom nastave i edukacije stekli smo znanja i kompetencije prebacivanja električnog i hibridnog vozila u beznaponsko stanje i njihova osiguranja od ponovnog uključivanja te utvrđivanja beznaponskog stanja, dijagnosticiranja mogućih opasnosti, provođenja potrebnih zaštitnih mjera i otklanjanja grešaka, zamjene neispravne visokonaponske komponente ispravnom i na kraju procjene provedenih radova - objasnio je ravnatelj zadarske Strukovne škole Vice Vlatkovića - Tihomir Tomčić.

Ono što je vrlo bitno i značajno, po završetku školovanja, odnosno edukacije i provedenog praktičnog ispita dobili su certifikate kojim su stekli zvanje stručnjaka za rad na hibridnim i električnim vozilima - druge razine što znači da su osposobljeni samostalno servisirati hibridna i električna vozila.

- Koliko imamo informacije, ovo su prvi ovakvi certifikati dodijeljeni nekomu u Hrvatskoj, ali i u ovom dijelu Europe. A, ovi su certifikati važni jer bez ovih kompetencija nije samo zabranjeno servisirati hibridna i električna vozila, već isto tako, ukoliko se dogodi prometna nesreća ovakvih vozila, pristup automobilu nemaju niti vatrogasci, niti hitna pomoć niti policija, dok stručnjak za servisiranje hibridnih i električnih vozila ne dovede vozilo u beznaponsko stanje - naglasio je Tomčić.

Veći dio nastave sastojao se od praktičnog rada

 

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno