Mjesto gdje poduzetnici mogu raditi bez troškova

Slika korisnika admin
Zvonko KUCELIN
Zadarski coworking najsuvremeniji je u Hrvatskoj

Jučer je obilježen završetak radova na zadarskom Coworking centru. Coworking prostor u nekadašnjoj upravnoj zgradi Vinilplastike na Murvičkoj cesti izgrađen je u prostoru Udruženja obrtnika Zadar koji je komorskim doprinosom, a zahvaljujući tadašnjem predsjedniku Stipi Kneževiću, kupljen još davne 2005. Ukupna vrijednost ovog projekta iznosi 672.626,14 eura, a 84,97 posto vrijednosti ili 571.530, 43 eura isfinancirali su EU fondovi.

- Udruženje obrtnika nije moglo, zbog malog proračuna, sudjelovati u apliciranju za ta sredstva, pa je nositelj projekta postao Grad Zadar. Ovo je dobar primjer suradnje obrtništva i jedinice lokalne samouprave što je potvrda da ovakvih projekata treba više. Nadamo se da će uspješno biti završeni i pregovori o upravljanju Coworkingom, rekao je na početku predsjednik udruženja Mladen Malta.

Posebno priznanje, Malta je odao grupi mladih entuzijasta, napose Renati Marušić iz Zadra Nove koja je najzaslužnija za promicanje ideje coworkinga u Zadru. Ona je osmislila koncept kojim će cijeli projekt biti isplativ ako npr. jedinice lokalne samouprave prebace dio svojih aktivnosti u te prostore. Štoviše, bez obzira na postojanje prostora ili ne, najbitnije je da se u Zadru već stvorila zajednica poduzetnika koji su u poslovnim i kreativnim interakcijama.

- Kad nam dođu stranke često nam nedostaju prostori za ad-hoc konferencije, za dva laptopa i prezentacije, stoga se moj tim uključio u ideju stvaranja coworkinga u Zadru. Spremni smo zaposliti jednog ili dva djelatnika i jednog pripravnika jer ne želimo biti samo korisni nego i doprinijeti zajednici, rekao je mladi poduzetnik Lovro Valčić koji je kroz svoj "nomadski" posao upoznao coworking prostore u cijelom svijetu.

Otvaranju je uz zadarskog župana Stipu Zrilića, nazočio i gradonačelnik Božidar Kalmeta koji je naglasio kako jedino poduzetništvo ovu zemlju može izvući iz krize.

- Neću reći da je poduzetništvo avantura jer u njemu mnogi uspijevaju, a mnogi ne uspijevaju. Prvi koraci u poduzetništvu su najosjetljiviji i siguran sam da će ovaj prostor pomoći mladim poduzetnicima. Zadarski Coworking, za kojeg mi kažu da je najbolji u Hrvatskoj, nastavak je projekata B-Hive i Potraga i siguran sam da će dati rezultate da budemo još bolji. Ovo je i potvrda županovih riječi o važnosti EU fondova kao našeg temelja i budućnosti koja nas je dovela da smo najuspješnija županija po povlačenju EU sredstava. Dok čitamo da je u Hrvatskoj 12.000 zaposlenih manje nego u isto vrijeme prošle godine, dotle Zadarska županija broji 53.000 zaposlenih, kao nikad do sad. Jedino zajedništvom Grada, Županije, Komore, obrtništva i poduzetništva možemo uvijek biti na vrhu, rekao je zadarski gradonačelnik.

Što je ustvari coworking i zašto bi mladi poduzetnici radije svoja prijenosan računala koristili u Murvičkoj a ne u obližnjem kafiću, rekao nam je član projektnog tima Josip Milić.

- Coworking je vrlo popularan trend na zapadu. Mjesto je to gdje mladi poduzetnici mogu raditi i gdje su troškovi svedeni gotovo na nulu. Još nismo definirali cjenik korištenja prostora, ali imat ćemo posebne urede i otvoreni prostor gdje će 'freelance' poduzetnici moći doći sa svojim računalom i raditi sat-dva ili dan-dva. Prednost je u u okupljanju produktivne i propulzivne zajednice koja se može umrežavati s drugim poduzetnicima i razvijati nove ideje. Takvu radnu i kreativnu atmosferu nije moguće stvoriti u kafiću. Već sad imamo 40 stalnih korisnika, a najviše ovakve prostore koriste IT menageri i ljudi iz kreativne industrije i 'freelanceri'. Tijekom razvoja ovog projekta imali smo niz edukacija i susreta s IT menagerima i sva ta iskustva su uvedena u ovaj projekt koji je rezultirao najboljim coworkingom u Hrvatskoj. Naravno, ovaj prostor je otvoren za sve one koji nemaju svoj radni prostor, a najviše nas raduje, što po trenutačnom zanimanju, imamo puno potencijalnih korisnika u Zadru.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno