Sto godina od rođenja jednog od utemeljitelja Filozofskog fakulteta u Zadru

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
Skup će se održati od danas do 6. studenoga u Zagrebu i Zadru

Pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Centar za interdisciplinarno istraživanje stare povijesti Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Arheološki muzej Zadar u suradnji sa Sveučilištem u Zadru, Hrvatskim arheološkim društvom i Institutom za arheologiju organiziraju interdisciplinarni znanstveni skup Antiquitatis Sollemnia - Antidoron Mate Suić/Svečanost starine - uzdarje Mati Suiću koji će danas započeti u Zagrebu, u dvorani Knjižnice HAZU.

Profesor antičke arheologije

O stotoj obljetnici rođenja Mate Suića (Postire, 3. 11. 1915.), neumornog istraživača, muzealca, sveučilišnog profesora i akademika, pokreće se u njegovu čast i spomen znanstveno okupljanje. Prvi međunarodni znanstveni skup pod tim naslovom održat će se od danas do 6. studenog u Zagrebu i Zadru.

Znanstveni rad Mate Suića bio je interdisciplinaran, zahvaćao je razdoblja od prapovijesti do srednjega vijeka, a hrvatske je humanističke znanosti tijekom 20. stoljeća unaprijedio mnogim doprinosima. Uvijek je isticao da je u Razred za društvene znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti izabran kao povjesničar, iako su zasada njegove zasluge najjasnije vrednovane u arheološkoj struci.

Mate Suić je jedan od utemeljitelja Filozofskog fakulteta u Zadru te profesor antičke arheologije na istom Fakultetu (kasnije Sveučilište u Zadru). Na Katedri za povijest starog vijeka na Filozofskom fakultetu u Zagrebu naslijedio je akademika Grgu Novaka 1968. godine. Dužnost redovitog profesora obnašao je do umirovljenja.

Teško je nabrojiti cjeloviti doprinos Mate Suića kao znanstvenika i muzealca, a bio je i ravnatelj Arheološkog muzeja u Zadru i utemeljitelj danas i u inozemstvu poznatog časopisa Diadora.

Istraživanja u Ninu, Zadru, Mulinama...

Suićevo znanstveno djelo sastoji se od brojnih terenskih istraživanja u Zadru, Ninu, Mulinama na Ugljanu i Bribirskoj glavici, te preko 300 znanstvenih radova, među kojima se ističe knjiga Antički grad na istočnom Jadranu (1976., drugo revidirano i prošireno izdanje posthumno 2003.). Iznimno važno djelo je i knjiga Zadar u starom vijeku (Prošlost Zadra I, 1981.). Te su dvije knjige stupovi antičke arheologije i povijesti u drugoj polovini XX. st. Godine 1996. u Zadru je izišla opsežna knjiga njegovih najvažnijih radova pod naslovom Odabrani radovi iz stare povijesti Hrvatske koja otkriva široki i golemi dijapazon Suićevih znanstvenih radova. Među njima se opsegom i kvalitetom ističe studija "Hijeronim Stridonjanin - građanin Tarsatike".

U pripremi je knjiga u kojoj se objavljuju rezultati Suićevih istraživanja jadertinskog foruma koju za života nije uspio dovršiti.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno