Učenici bili na hodniku, učitelj ozlijeđen

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ
Ovakav strop jučer smo zatekli u školi

Na katu područne škole u Banjevcima, koja je u sastavu Osnovne škole Petar Zoranić u Stankovcima, u učionici za strane jezike iz čista mira se srušilo nekoliko metara četvornih stropa debljine oko 1,5 centimetar i ozlijedio učitelja Marijana Dubravica. Sreća u nesvakidašnjoj nesreći s mogućim nesagledivim posljedicama, što su se u tom trenutku djeca nalazila izvan učionice.

- Tijekom velikog odmora u PŠ Banjevci pao je dio stropa u učionici u kojoj se nalazio učitelj Marijan Dubrovica koji je tom prigodom zadobio lakše ozljede. Učenici u tom trenutku su bili na hodniku, kazala je ravnateljica Božena Žepina, istaknuvši kako ništa nije ukazivalo na to da bi dio stropa moga pasti.

Učenici prebačeni u Radašinovce

Profesorica povijesti Žepina je na čelu stankovačke škole od prije dva mjeseca kad je zamijenila dugogodišnjeg ravnatelja Borisa Miletića, koji je otišao u mirovinu.

- Svih 18 učenika PŠ Banjevci premješteni su u obližnju PŠ Radašinovci gdje nastavu od 1. od 4. razreda pohađaju prema Školskom kurikulumu i Godišnjem planu i programu rada škole. Roditelji nemaju razlog za brigu, dok stručnjaci ne utvrde što je uzrok pada stropa a školska zgrada u potpunosti ne bude sigurna u PŠ Banjevci se neće održavati nastava, poručila je ravnateljica Žepina.

U razgovoru s mještanima Banjevaca, sela na rubu Zadarske županije u sastavu Općine Stankovci, saznajemo kako imaju razlog za slavlje. Osim ozljede učitelja Dubravice i velikog šoka nitko od njihove djece, te učiteljica i spremačica, nisu teže ozlijeđeni.

- Osim učitelja u učionici nije bilo naše djeca, teško je i pomisliti što bi bilo da su djeca u to vrijeme bila u učionici. Prije 10 godina na obnovi škole nešto nije bilo u redu. Netko je zakazao, izvođač, nadzorni inženjer ili investitor, netko pred zakonom mora za svoj nemar odgovarati, kaže predstavnik roditelja Velimir Krpina, otac djeteta u prvom razredu banjevačke škole.

Sve se dogodilo u trenutku, od pucketanja se pomislilo kako je potres, a onda su odjedanput po učionici počeli padati komadi stropa.

- Jedan komad stropa od ukupno tri do četiri metra kubična pao je učitelju Marijanu točno na glavu. Nema mjesta gdje se u učionici nije razasula šuta, i po podu, sjedalicama, klupama i školskoj opremi. A školska zgrada je sa 600.000 kuna obnovljena prije deset godina. Promijenjen je i krov a škola vlaži. Da nije istinito bilo bi smiješna, s gorčinom će Krpina.

"Škola kao da je od plastelina"

Pritom je pohvalio ravnateljicu Boženu Žepinu za suradnju i zaštitu djece, te učitelja Marijana Dubravicu iz Stankovca i učiteljici Ankicu Savić iz Bile Vlake.

- Sama pomisao da imamo tako dobru, susretljivu i kooperativnu ravnateljicu, daje mi veliku nadu da će se svi nedostaci u školi u potpuno sanirati, da će stručnjaci utvrditi krivca kako bi ih stigla ruka pravde i da će naša djeca ići u sigurnu školu i da ćemo svi mirno spavati, poželio je Velimir Krpina.

Nezavisni stankovački vijećnik Marijo Bačić, koji nam je poslao fotografije snimljene neposredno nakon ovog nesvakidašnjeg događaja, zapitao se što bi se dogodilo da umjesto 18 učenika škola broji 118 učenika i da su u tom trenutku skakala po učionicama i hodniku, trčala po stepenicama.

- Škola je dosad obnavljana dva puta i umjesto objekta za obrazovanje djece dobili smo kuću strave i užasa. Cijelo mjesto je u šoku i nevjerici, tražimo stručnu ekspertizu i sanaciju svih manjkavosti da se ovako nešto više nikad ne ponovi, kazao je Bačić te nastavio:

- Svim pravnim sredstvima ćemo se boriti da se utvrde krivci i da odgovaraju za nekvalitetnu obnovu škole koja je kao od plastelina, a ne od armiranog betona i blokova, poručio je Marijo Bačić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno