Andrić: Rekordna sezona nije rezultat rada Vlade

Slika korisnika valentinam
Počeli 9. Strukovno-sportski susreti Sindikata turizma i usluga
Prvi sindikalista STUH-a naglašava kako kvalitetni radnici odlaze u inozemstvo jer nisu primjereno plaćeni, a s njima se sklapaju ugovori samo na nekoliko mjeseci što im nikako ne odgovara
Marin GOSPIĆ
Na jednom mjestu se našlioni koji su svojim radom iznijeli ovu turističku sezonu

U organizaciji Sindikata turizma i usluga danas su u hotelu Diadora u Punta Skali, započeli 9. Strukovno-sportski susreti članova Sindikata turizma i usluga Hrvatske. Tijekom tri dana 300-injak će se zaposlenika u turizmu natjecati u više sportskih disciplina, ali i pokazati znanja koja su im potrebna da bi svoj posao kuhara, konobara, slastičara, recepcionera, barmena i sobarica radili što kvalitetnije. Kako je kazao Eduard Andrić, dugogodišnji predsjednik STUH-a prilika je ovo da se na kraju sezone na jednom mjestu nađu svi oni koji su još jednu turističku sezonu odradili na najbolji mogući način.

- Priprema za sljedeću sezonu je već započela, a ovu sezonu je obilježio nedostatak radne snage. Poduzeli smo niz aktivnosti kako bi se ublažio nedostatak radne snage, a u tijeku su i pregovori za novi kolektivni ugovor. Moja ocjena dosadašnjih pregovora s Vladom je zapravo negativna. Što se tiče činjenice da je povećan broj noćenja i kako je ova sezona bila rekordna to nije rezultat rada Vlade, već okolnosti u drugim zemljama koje nas okružuju. Nama se turizam događa stihijski, a ono što bi nas trebalo brinuti je gdje ćemo pronaći radnu snagu. Činjenica je kako mnogi koji su se zaposlili u ovoj sezoni nisu imali ni iskustva ni znanja, a to rađa nezadovoljstvo gostiju. Krilatica Čovjek je ključ uspjeha u turizmu samo je mrtvo slovo na papiru, a zapravo čovjek se ne poštuje. Naime, čovjeka u turizmu ne može zamijeniti ni softver, a ni robot. Gost je zadovoljniji odnosnom onoga koji ga poslužuje, nego objektom u kojem boravi i to je dokazano u svim istraživanjima. Ako želimo kvalitetan turizam potrebni su nam i isto takvi radnici, naglasio je Andrić. Prvi sindikalista STUH-a naglašava kako kvalitetni radnici odlaze u inozemstvo jer nisu primjereno plaćeni, a s njima se sklapaju ugovori samo na nekoliko mjeseci što im nikako ne odgovara.

- Poslodavci moraju shvatiti da je uz tržište kapitala, profunkcioniralo i tržište rada i svatko ide ondje gdje mu se nude bolji uvjeti, zaključio je Andrić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)