Najveći dužnici i dalje NK Zadar i fantomski stanovnik Benkovca Nikica Čolak

Slika korisnika valentinam
LINIĆEVA LISTA SRAMA
S lista su nestale tek neke tvrtke i obrti koji su otišli u stečaj ili su brisani iz registra. Kod onih koji su ostali, zaduženja su veća zbog obračuna kamata, a i nakon godinu dana najviše rangirani su zapravo poslovni "mrtvaci"

Ministarstvo financija na svojim je službenim stranicama objavilo najnovije podatke o poreznim dugovanjima građana, obrta i tvrtki. Takozvana "Linićeva lista srama", koja je prvi put objavljena u srpnju 2012. godine, do prošle se godine ažurirala četiri puta godišnje, a sada nakon pune godine dana. No ni nakon proteka 12 mjeseci, stvari se nisu puno promijenile među prvih deset rangiranih u tri kategorije - pravne, fizičke osobe i obrti. S lista su nestale tek neke tvrtke i obrti koji su otišli u stečaj ili su brisani iz registra, a nemaju nikakve imovine koja bi se mogla unovčiti ili je na njoj upisano založno pravo banaka. Kod onih koji su ostali, zaduženja su veća zbog obračuna kamata, a i nakon godinu dana najviše rangirani su zapravo poslovni "mrtvaci".

Deset najvećih dužnika

Na listi pravnih osoba koje obavljaju djelatnost i dalje je na prvom mjestu Nogometni klub Zadar koji sada državi duguje 31 milijun kuna. Na drugom mjestu je zaštitarska tvrtka Adriatic security d.o.o. u stečaju kojoj je vlasnik Nedjeljko Grabić s dugom od 13,2 milijuna kuna, a na trećem Adria kamen iz Benkovca u vlasništvu Zagrepčanina Paške Dodića koja duguje 6,2 milijuna kuna i koja je također u stečaju. Na četvrtom mjestu neslavne rang liste našla se tvrtka Mediteran Thierer projekt d.o.o. u vlasništvu Zorana Milostića iz Zadra s dugom od 4,7 milijuna kuna, iako je u sudskom registru za tu tvrtku zatraženo brisanje još prije dvije godine, a na petom je tvrtka sa sjedištem u Kolanu, High five d.o.o. u stečaju, kojoj je vlasnik Tihomir Megrle iz Zagreba. I na šestom mjestu je "brisana" tvrtka - Lipa komerc trgovinsko građevinsko društvo d.o.o. sa sjedištem u Smokoviću u vlasništvu Ilije Keškića s dugom od 4,4 milijuna kuna, a na sedmom Mare 1 d.o.o. sa sjedištem u Stankovcima u vlasništvu Sandre Krnete iz Zagreba s dugom od 3,7 milijuna kuna. Osmi po redu po visini duga u iznosu od 3,2 milijuna kuna je Hotel Biograd d.o.o. u stečaju, a inače u vlasništvu Milenka Mikulića. Na devetom mjestu sada je tvrtka Transport Mušić d.o.o. u stečaju u vlasništvu Mehmeda Mušića s dugom od 3,1 milijun kuna, a na desetom mjestu, sa svega 20 tisuća kuna manjim dugom, pozicionirala se tvrtka Marjur d.o.o. u vlasništvu Zagrepčanina Branka Tvarušeka.

Na listi poreznih dužnika u rubrici građana koji nisu platili PDV nakon najnovijeg ažuriranja s dugom od 20,3 milijuna kuna i dalje prednjači Nikica Čolak, fantomski stanovnik Benkovca, inače otac poznatog automobilističkog asa Marina. Slijedi ga Želimir Morović s dugom od 8,3 milijuna kuna čiji je dug predmet sudskog postupka na Općinskom sudu u Zadru jer se sumnja da nakon preprodaje zemljišta u Istri nije platio porez. Na trećem mjestu liste dužnika nalazi se bivši direktor i većinski vlasnik Adrije u stečaju, Miodrag Lacić, s dugom od 8,1 milijun kuna, a četvrti je Ivan Matak od kojeg Ministarstvo financija potražuje 7,5 milijuna kuna. I kod Mataka je dugovanje sporno, budući da je ono predmet spora na Općinskom sudu u Zadru u kojem on osporava traženi iznos.

Iduće ažuriranje nagodinu

Peti na ovoj neslavnoj ljestvici je Nikica Sulen, koji je lani bio na drugom mjestu po visini duga. On sada duguje 7,3 milijuna kuna.

I nakon godine dana Vesna Herenda s Paga na šestom je mjestu liste dužnika s dugovanjem od 6,5 milijuna kuna, na sedmom Jago Kozina s dugom od 3,3 milijuna, na osmom Fiorentino Marnika koji duguje tri milijuna kuna. Na devetom mjestu nakon najnovijeg ažuriranja podataka je bivši odvjetnik Davor Buljan s dugom od 2,8 milijuna kuna, a deseti je Frane Mičić koji državi duguje 2,7 milijuna kuna.

Na listi dužnika koje obavljaju djelatnost s dugom od dva milijuna kuna upisala se Drina Kotlar, slijedi ju Mirko Volarić iz Biograda s 300 tisuća kuna manje, a treći je s neznatno manjim dugom Viranin Klaudijo Bašić. Branka Jačan iz Sv. Filipa i Jakova s dugom od 1,5 milijuna na četvrtom je mjestu, a peti, s dugom manjim za svega 10 tisuća kuna je Ivan Bukvić. Augustin Sudinja, odvjetnik s adresom u Sukošanu šesti je po visini duga koji sada iznosi 1,4 milijuna kuna, a s dugom od 1,3 milijuna kuna Sukošanac Nikica Čalušić je sedmi. Na osmom mjestu je Marko Papić iz Zadra koji duguje 1,2 milijuna kuna, a na desetom Marko Nadinić iz Sukošana s dugom od 1,1 milijun kuna.

Ministarstvo financija ovu će listu dužnika ponovno ažurirati koncem listopada 2018. godine, odnosno za 12 mjeseci.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno