Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Od jutra do mraka traga se za nestalim pilotom

03.11.2017. 14:23
Od jutra do mraka traga se za nestalim pilotom


Letačke posade 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) iz vojarne „Pukovnik Mirko Vukušić“ iz Zemunika u petak, 3. studenoga 2017. godine s helikopterom BELL- 206 B i dva aviona Pilatus PC-9M nastavile su intenzivnu akciju pretraživanja iz zraka šireg područja akvatorija od Novigrada do Raba tragajući za nestalom osobom.
Ovo je četvrti dan zaredom kako zračne snage 93. zb sudjeluju u zajedničkoj akciji potrage kod Masleničkog mosta. U prethodna tri dana letačke su posade provele ukupno 21 sat u zraku tragajući i pretražujući područje od Novigradskog i Karinskog mora pa sve do otoka Raba.
U potrazi su dva dana sudjelovali i pripadnici Flotile Hrvatske ratne mornarice koji su pretraživali podmorje sa autonomnim podvodnim vozilom REMUS 100.
U akciji potrage svakodnevno od jutra do mraka sudjeluju i ronioci, policijski službenici i očevidne ekipe MUP-a i Vojne policije te brodovi Policijske uprave zadarske i Lučke kapetanije kao i novigradske ribarice koje su po dodijeljenim poljima detaljno pretraživale teren.
Iz Zagreba su stigli i ronioci Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba, a u potragu su se uključile i ekipe Hrvatske gorske službe spašavanja iz Zadra, Gospića i Karlovca. Svoju pomoć u potrazi ponudili su i ronioci iz Opatije.
Proteklih dana detaljno je pretraženo podmorje u užem pojasu ispod i u okolici Masleničkog mosta, a ronioci su pregledali i „niše“ starog porušenog masleničkog mosta na dubini od 39 metara ispod površine mora. Morske struje na tom su području dosta jake i učestalo mijenjaju pravac, a lokalni ribari i mještani pomažu u korisnim savjetima oko vremenskih prilika na moru koje se pretražuje.
Ronioci i danas pretražuju podmorje u široj zoni Masleničkog mosta dok zračne i ostale snage intenzivno tragaju u akvatoriju od Novigrada preko Starigrada, Ražanca, Paga i sve do Raba.
Potraga se vodi prema svim indicijama za pripadnikom 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO, za kojeg je prijavljen nestanak 30. listopada 2017. godine.