Otočani nezadovoljni Nacrtom prijedloga proračuna RH za 2018. godinu

Slika korisnika valentinam
Priopćenje Otočnog sabora

 Povodom Nacrta prijedloga državnog proračuna Republike Hrvatske za 2018. godinu priopćenjem se oglasio Otočni sabor.

"Predstavljeni proračun ne ide u cijelosti na ruku otočanima, a posebno njegova projekcija na sljedeće godine i tako nije u skladu s Rezolucijom Europskog parlamenta od 4. veljače 2016. o posebnoj situaciji otoka (2015/3014(RSP)).

Ponovno pozivamo Vladu Republike Hrvatske na ozbiljno shvaćanje vrijednosti svojih otoka.

U Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU pod stavkom za subvenciju vode dolazi do povećanja. Također dolazi do povećanja poticaja za otočno gospodarstvo i razvoj otoka. Fond za financiranje kapitalnih projekata od interesa za razvoj otoka je također povećan, ali nažalost dolazi do ukidanja subvencija EU projekata na potpomognutim i drugim specifičnim područjima u Republici Hrvatskoj. Nažalost kroz analizu Nacrta proračuna ne možemo vidjeti toliko najavljivanu izmjenu indeksacije za otoke, kad dolazi do smanjenja stavke za subvencije na potpomognutim područjima i provedbe strategije i Zakona o regionalnom razvoju.

U Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture nema promjena za 2018. godinu pod stavkom za subvencije redovnih brodskih, trajektnih i brzobrodskih linija, ali nažalost u projekciji za sljedeće dvije godine 2019. i 2020. dolazi do smanjenja istih. Otočni sabor stoga pita Vladu Republike Hrvatske kako misli provoditi Odluku o državnim linijama u javnom linijskom obalnom pomorskom prometu donesenom na 13. sjednici održanoj 22.12.2016. na temelju predloženog Nacrta prijedloga državnog proračuna Republike Hrvatske koji je u svojim dijelovima u suprotnosti s donesenom Rezolucijom Europskog parlamenta o posebnoj situaciji otoka.

Otočni sabor očekuje od Sabora Republike Hrvatske, a posebno otočnih saborskih zastupnika da će svojim amandmanima na predloženi Nacrt prijedloga državnog proračuna Republike Hrvatske za 2018. godinu prilagoditi sa Rezoluciji Europskog parlamenta o posebnoj situaciji otoka," naveli je udruga za zaštitu i razvitak otoka u svom priopćenju. (zl)

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)