U Narodnom muzeju se osniva Dizajnerski studio

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Nastaje zadarski fundus kostima i tekstila
Autor: 
Dizajnerski studio obuhvaća područje likovnih i scenskih umjetnosti: kostimografski crteži, modno crtanje, modna ilustracija, scenografske makete, izrada lutaka, izrada odjeće, povezano uz teme pojedinih izložbi i projekata
U budućnost s Dizajnerskim studiom: Marijana Bakmaz, Renata Peroš i Marija Šarić Ban

Narodni muzej Zadar odavno je prešao granice lokalnog muzeja. Iako, realno gledajući, njegova uloga je prvenstveno djelovanje na korist lokalne zajednice. S tim u vezi je svakako i pokretanje dizajnerskog studija, zajedno s partnerima Školom primijenjene umjetnosti i dizajna i Kazalištem lutaka Zadar, te mr. sc. Marijom Šarić Ban, kao voditeljicom studija.

- Ideja o dizajnerskom studiju je stvaranja dugo godina i naslanja se na Etnologiju odjel NMZ-a čija je voditeljica dr. sc. Jasenka Lulić Štorić. Dizajnerski studio će djelovati u prostorima sadašnjeg Odjela Muzeja grada Zadra. Zahvaljujući Ministarstvu kulture i Zadarskoj županiji u tijeku je nabavka opreme i to se uklapa u priču o doniranim tapiserijama i zahvala je to obitelji Tomljanović. U tom smislu one su predložak, temelj i potka za stvaranje i začetak ideje o dizajnerskom studiju. 

Također, za 2018. od Ministarstva kulture tražimo sredstva za daljnju nabavu opreme, te počinjemo s postavom izložbe tapiserija u muzeju grada, kazala nam je mr. sc. Renata Peroš, ravnateljica Narodnog muzeja Zadar.

Dizajnerski studio  Narodnog muzeja Zadar, Odjela muzeja grada Zadra, objedinjuje i bavi se: prepariranjem, konzerviranjem, i očuvanjem tekstila i odjeće (prvenstveno se odnosi na građu Etnološkog muzeja koji nema radionicu za očuvanje građe zatim na novu građu kazališne kostime i lutke), tkanjem, tapiserijom (zbirka tapiserije Tomljanović), vezom,  izradom nošnji, izradom replika nošnji i povijesnih kostima i lutaka. Dizajnerski studio (laboratorij - radionica) je otvoren za projekte edukacije bazirane na građi muzeja, osmišljene  kao nadgradnja muzejskih fundusa čija građa je inspiracija za stvaranje novog. 

Planirana je suradnja sa kulturno umjetničkim društvima na zajedničkom oblikovanju replika nošnji uz stručnu pomoć.

Različitim radionicama Dizajnerski studio bi s vremenom stvorio fundus kostima, nošnji i povijesne odjeće, te kazališnih kostima što je preduvjet za formiranje fundus-posudbe što bi uz radionice i donosilo određenu financijsku dobit.

Dizajnerski studio obuhvaća područje likovnih i scenskih umjetnosti: kostimografski crteži, modno crtanje, modna ilustracija, scenografske makete, izrada lutaka, izrada odjeće,  povezano uz teme pojedinih izložbi i projekata. Edukacijski program osmišljen je za različite dobne skupine.

Dizajnerski studio uz fundus kostima (stilske i moderne odjeće, plesnih kostima ..), mjesto je za kreiranje i realizaciju kostimografija i odjeće-kostima i time baza za daljnju edukaciju kroz radionice, seminare, izložbe na području likovne i scenske umjetnosti, kostimografije, scenografije, lutke i odijevanja, muzejske suvenire te projekte u suradnji sa zadarskim kazalištima, školama, sveučilištem i muzejima. Na taj bi se način čuvale, stvarale i promicale estetske i kulturne vrijednosti Zadarske županije i samog Grada Zadra, a time i Republike Hrvatske.

Dizajnerski studio je otvoren za projekte i edukacije bazirane na građi muzeja, osmišljene kao nadgradnja muzejske djelatnosti i muzejskih fundusa čija građa je inspiracija za stvaranje novog. Pokretanje Dizajnerskog studija u budućnosti bi trebalo rezultirati formiranjem muzejskog odjela za scenografiju, kostimografiju, lutke, tekstil, modu i odijevanje u Narodnom muzeju Zadar.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno