Petak, 10. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

ABA LIGA Zadar u 19 sati gostuje kod Krke u 6. kolu

03.11.2018. 09:42
ABA LIGA Zadar u 19 sati gostuje kod  Krke u 6. kolu


Za košarkaše Zadra vikend program od dvije utakmice u rasponu od 25 sati započinje gostovanjem u Novom Mestu kod Krke dok  dan poslije na Višnjiku su domaćini Vrijednosnicama  Osijek. Naravno,  ono što  dolazi prije nosi i prefiks prioriteta, pa je za Antu Nazora u prvom planu večerašnji sraz s Krkom dok će se o Osijeku razmišljati tijekom nedjelje. U glavi trenera Zadra vrti se pitanje  hoće li se njegovi igrači  večeras u 19 sati u dvorani Leona Štukelja suprostaviti Krki s izdanjem  protiv Partizana ili onim protiv Cibone. Dva su to lica njegove momčadi  koje ipak treba gledati kao ekstreme,  a ne pravilo.
– I jednu i drugu utakmicu trebamo što prije zaboraviti, jer ne prikazuju realnu sliku ove momčadi. U jednu ruku koliko prikazuje mogućnosti  toliko prikazuju i te naše oscilacije. Uoči predstavljanja prije deset dana  rekao sam da je moja zadaća da takve oscilacije dovedemo na što manju  razinu, npr. da odstupanja budu 10 posto plus/minus, a ne kako smo  vidjeli nakon ove dvije utakmice plus/minus 90 posto. Mislim da je to  najbitnije – kazao je na prvu Nazor kojeg očekuje težak zadatak protiv  momčadi koja je iznimno žilava na svom terenu. Padali su tamo Partizan  i Mornar.


Skok i borbenost
– Očekuje nas teško gostovanje. Krka na svom terenu igra 30 do 40 posto bolje nego vani. Primjetno je kako u svojoj dvorani ulaze u utakmice  s punom većom energijom. Momčad Krke  jako poštujem, jer imaju  određenu čvrstinu, imaju sistem te igrače tempa i ritma. U tom kontekstu glavni cilj nam je preuzeti ritam igre pod našu kontrolu.
Nakon što je praktički po dolasku na klupu već za dan-dva morao  na put u Beograd, a nakon toga u Zagreb, Nazor je tek protekli tjedan  imao malo više vremena za konkretniji rad s momčadi. Treninzi su po  njemu bili više nego svrsishodni, a kakvog će donijeti ploda moglo bi  se primijetiti već večeras protiv Krke.
 – Neke stvari su puno jasnije. Tih nekoliko treninga nakon Partizana i  Cibone puno je pomoglo i već sad to izgleda bolje. Sigurno kad dobiješ  onako jedan šamar kao što smo ga dobili u ponedjeljak u Zagrebu da se  momčad mobilizira. Trenažni proces je bio kvalitetniji i neke stvari su legle na svoje mjesto te smo naoštrili fokus pred Krku. Igrači su svjesni svega što se od njih očekuje, prije svega ne smije izostati borbenost – konstatirao je trener Zadra koji nije htio posebno izdvajati pojedince u  momčadi Krke već se bazirao na onaj kolektivni dio koji ih krasi.


Marinelli, Lalić, Cinac
 – Imaju dobre vanjske igrače koji su posebno odlični u obrambenom  dijelu. Oni će tražit svoju igru, a mi ih moramo spriječiti u tome te se  prvenstveno nametnuti u skok igri. Protiv Partizana je to bio slučaj i od  početka smo skakački uzeli ritam utakmice u svoje ruke. Onda se dobije  mogućnost razvijanja trčanja i dolaženja do laganih poena. U tom segmentu trebamo tražiti svoju priliku. Također moramo imati pozicijski  napad koji je bio katastrofalan protiv Cibone. Dokaz je jako mali broj postignutih poena (55), iako nismo primili koliko smo primali u utakmicama prije. Tako da trebamo tražiti balans između dobrog postavljenog  napada i mečiranja u obrani. Za tako nešto nam je definitivno potrebna  maksimalna budnost i odgovornost. Ako se budemo držali tih postulata  imat ćemo veliku šansu za pobjedom.
U Krki glavne konce igre vuku Hrvati. Paolo Marinelli na jedinici  dok je pod košem stari znanac Jure Lalić, a veliku energiju donosi im  Riječanin Dino Cinac. No,  Nazorov kolega  Simon Petrov, ima i mnogo  skrivenih aduta na klupi.
– Glavni organizator igre je Marinelli. Dobro kontrolira ritam utakmice, povezuje unutarnju i vanjsku liniju, a nije bezopasan ni kao strijelac.  Opet ne možemo se usmjeriti na samo jednog igrača. Ne znam u biti  odakle prijeti opasnost, jer gledajući njihovu utakmicu protiv Partizana  iskočili su igrači s klupe poput Domena Bratoža koji je pogodio neke bitne šuteve. Također dok je Lalić bio na klupi, Dalibor Đapa je vanjskim  šutom bombardirao Partizanovu obranu. Jednostavno se ne smijemo  hvatati pojedinaca već moramo imati kompletnu sliku u glavi te zatvoriti  sve što se zatvoriti može – zaključio je strateg Zadrana.




Nemamo pravo na alibi protiv  Osijeka
Pošto je iz Vrijednosnica Osijek stigla odbijenica na molbu Zadra za prolongiranjem termina utakmice 5. kola HT Premijer lige, Zadrani će nakon završetka utakmice u Novom Mestu imati ekspresni povratak kući kako bi imali što više 'svježine'  za nedjelju kad dočekuju Osječane na Višnjiku.  Nazor je unatoč zgusnutom rasporedu najavio da  kalkulacija sa sastavom neće biti.
– Ne smije biti štednje. Imamo 12 igrača. Za mene su oni svi jednakopravni u jednoj i drugoj utakmici. Može se nekome otvoriti veći, nekome manji prostor, no bez  obzira na sve smatram da imamo dovoljno igrača  na svim pozicijama. Istina Bog  težak nam je raspored, možda je i na rubu regularnosti, ali to nam ne daje pravo na  nekakav alibi. Pokušat ćemo  odraditi 80 minuta u rasponu od 25 sati što je moguće  kvalitetnije i svjesni smo jedino činjenice da moramo Osijeka pobijediti – nije tražio  izliku Nazor kojem će momčad cijelu subotu praktički provesti u autobusu.
– Vraćamo se odmah nakon završetka utakmice iz Novog Mesta. Želimo doći do 1  sat poslije ponoći u Zadar da koliko-toliko ne narušavamo bioritam igrača.


Krka – Zadar 13-7
Krka iz Novog Mesta povratnik je u ligu nakon lanjske sezone provedene u ABA  drugoj ligi. Zadranima su ostali u sjećanju kao iznimno neugodan protivnik, a koliko  je zapravo to istina pokazuje i međusobni omjer koji je debelo na strani Slovenaca.  Od 20 ukupno utakmica koje su međusobno odigrali čak ih je 13 otišlo na stranu Krke. Tek sedam pobjeda u posljednjih 17 godina dovoljno je upozorenje za momčad  Ante Nazora pred večerašnje gostovanje u Novom Mestu gdje su posljednji put Zadrani slavili prije pet godina u sezoni 2013./14., s minimalnih 80:79.


Simon Petrov: Gledamo samo sebe i  našu igru
U stožeru Krke su svjesni da je ova utakmica protiv Zadra u jednu ruku i kvalifikacijska što se ostanka u ligi tiče. Trener Krke, Simon Petrov, optimizam gradi na  dosadašnja dva domaća uspjeha u ABA ligi kad su uzeli skalp Partizanu i Mornaru.
– Svaka utakmica u ABA ligi je za nas bitna, a posebno na domaćem parketu gdje  imamo bučnu podršku naših gledatelja. Zadar je mijenjao trenera što im je odmah  donijelo pozitivne promjene, ali se na to previše ne obaziremo. Gledamo samo sebe i  našu igru. U tom kontekstu smo se dobro pripremili te mislim da imamo dobru priliku doći do treće pobjede – kazao je trener Krke, dok je novi uspjeh  najavio i bivši  igrač Zadra, Jure Lalić.
– Očekuje nas teška utakmica. Zadar je u Beogradu pokazao da se diže u formi i  promjenom trenera su uspjeli napraviti pozitivni šok. Neće biti lako, no ako ponovimo igru kao što je bila protiv Partizana i Mornara nema straha da ćemo do novih bodova.