Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Barkajol je 36 godina i bit će dok bude mogao veslati

03.11.2018. 09:51
Barkajol je  36 godina i  bit će dok  bude mogao  veslati


Zadarski barkajol Zvonko Gregov na Danima hrvatskog turizma dobio je nagradu za najboljeg djelatnika u pomorskom prijevozu.
– Jako sam zadovoljan i sretan zbog ove nagrade. Nisam očekivao da će  baš mene izabrati, ali moram priznati da sam se nadao. Izabrali su pravu  osobu jer sam najbolji, s osmijehom nam kaže Zvonko, ovogodišnji dobitnik u kategoriji djelatnik godine. Našli smo ga na barci gdje svakoga  dana veslajući spaja Đigu i lukobran i tako nastavlja tradiciju barkajola  dugu 800 godina.
Zvonko već 36 godina radi kao barkajol, ali istovremeno radi i još neke  poslove, jer posao barkajola nije dovoljan, pa ga je teško uhvatiti na jednom mjestu. Mi smo ga našli na rivi dok je prevozio ljude te je tijekom  našeg razgovora napravio dva đira između Đige i lukobrana kako bi prevezao one koji su išli iz pravca marine prema Poluotoku. Na tom mjestu  najkraći je put između Poluotoka te obale i još uvijek mnogi ljudi koriste  usluge prijevoza barkajola.
Na pitanje kako je raditi kao barkajol te kao jedan u nizu nastavljača  tradicije, Zvonko nam odgovara kako je nekada teško, a nekada lako, ali  uvijek zanimljivo jer tijekom svog posla upozna različite ljude. Prevoze i  Zadrane, ali i turiste te svakoga dana doživi nove anegdote.
– Kad je lijepo i toplo vrijeme te kad je more mirno, onda je milina raditi, ali kad je zima ili jako vruće te kad su valovi, onda je teško, rekao  nam je Zvonko snažnim rukama upirući u vesla te gurajući barku s jedne  strane uvale na drugu. Tijekom posljednjih nekoliko dana, zbog olujnog  juga, nije radio, ali veliku većinu vremena i dana barkajoli rade, bez obzira na hladnoću ili vrućinu. 
Na pitanje do kad planira raditi kao barkajol rekao je kako planira raditi dokle god bude mogao te dok ga zdravlje bude služilo.
Tim riječima oprostili smo se od jednog od petorice zadarskih barkajola, nositelja dugogodišnje tradicije. Na Đigi ga je već čekao netko koga  je njegova barka trebala prevesti na susjednu obalu.