Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Ilir Meta i Kolinda Grabar Kitarović posjetit će zadarske Arbanase

03.11.2018. 10:26
Ilir Meta i Kolinda  Grabar Kitarović  posjetit će  zadarske  Arbanase


Jučer je u Zadru boravio veleposlanik Republike Albanije,  Njegova Ekscelencija Riza Poda sa svojim suradnicima i najavio zanimljiv događaj. Naime, u sklopu posjeta albanskog predsjednika Ilira  Mete Hrvatskoj 21. studenoga, planira se i njegov dolazak u Zadar, u  društvu hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Veleposlanik  Riza Poda se u hotelu Kolovare neformalno, prijateljski družio s poznatim Zadranima, od kojih su neki pripadnici arbanaške zajednice, poput  profesorice Maximilijane Barančić, rođene Karuc, bivšeg diplomata  Đovanija Matešića Jeremije, a u razgovoru je sudjelovao i profesor  Serđo Dokoza, zatim predavač albanskog jezika Vesel Lekaj.
– Jako mi je drago da sam danas ovdje u Zadru, u posjetu vašem gradu i zadarskim Arbanasima. Imamo mnogo toga zajedničkog, težimo  istim europskim vrijednostima, a dijelimo i dugu tradiciju zajedničke  prošlosti – naglasio je Poda kazavši da mu je poznato podrijetlo zadarskih Arbanasa.
Albanski je veleposlanik izrazio želju da zajedno sa zadarskim domaćinima osmisli program posjete dvojice šefova država Arbanasima,  njihovim udrugama, crkvi, susretu s poznatim Arbanasima i onima koji  su dali doprinos njegovanju i afirmaciji arbanaškog identiteta.
Posjet albanskog predsjednika Hrvatskoj i Zadru odvija se u međunarodnoj godini Skenderbega, povijesne ličnosti koja simbolizira težnju  albanskog naroda za samostalnošću.
Osim s predstavnicima zadarskih Arbanasa, albanski će se predsjednik sastati, dakako, i s čelnicima Grada i Županije kao i s predstavnicima Hrvatske gospodarske komore u Zadru, s ciljem razvijanja gospodarske, kulturne i političke suradnje između dviju država.