Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Nismo na liste stavljali imena umrlih ljudi

03.11.2018. 12:15
Nismo na liste  stavljali imena  umrlih ljudi


U Hrastu se ne smiruju strasti nakon što je APIS obznanio  kako je dio potpisa inicijativa "Narod odlučuje" i "Istina o Istanbulskoj"  nevažeći zbog različitih nepravilnosti, počev od onih da se jedna te ista  osoba potpisivala više puta, da su na listama potpisi maloljetnih osoba,  potom da je niz  potpisa s nevažećim OIB-om i slično.  No jedna od najozbiljnijih kritika zasigurno je ona po kojoj su se na peticije stavljali – imena mrtvih ljudi.
Rukovodstvo Hrasta tako još uvijek pokušava spasiti inicijative za referendume  prigovarajući APIS-u brzinu kojom su provjeravali potpise u  samo 20 dana. Ministarstvu uprave poručili su kako je jedan zaposlenik  pregledavao više od 2000 potpisa dnevno, što je oko 11 sekundi po potpisu, kazao je Ladislav Ilčić, tvrdeći da je takva praksa nemogućom.


U međuvremenu umrli
Predsjednika zadarske podružnice Hrasta, Darka Pedića, stoga smo  pitali kako komentira optužbe da su na liste stavljali imena jedne te iste  osobe više puta, imali nevažeće OIB-e, pa čak i imena mrtvih ljudi.
Pedić, pak, priznaje kako su se na listama našli i umrli ljudi, ali ne zato  što su oni stavljali njihova imena, već zato što su ti ljudi u međuvremenu  umrli:
– Znam da zvuči nevjerojatno, ali ti su podaci lako provjerljivi. Evo vam  konkretnog slučaja: jedna naša volonterka koja je prikupljala potpise u  Zadarskoj županiji i sama se potpisala za inicijativu "Istina o Istanbulskoj",  u međuvremenu je, nažalost, preminula. Provjerom u APIS-u kod  takvih su slučajeva utvrdili da je na našem popisu preminula osoba, ali  ne i to da je bila živa dok je dala svoj potpis. A takvih je slučajeva više. Sada ispada da smo na listu stavljali imena mrtvih ljudi, a to sigurno nismo  radili. Osim toga, dio potpisa bio je nečitak, ali su ipak važeći, no to nam  nisu htjeli priznati, pojašnjava Pedić.
Znali su, dodaje, da će imati takvih problema nakon predaje potpisa  kako bi se njihove peticije pokazale neuspješnima.


Sve je vodilo ovakvom raspletu
– Sve je vodilo ovakvom raspletu situacije što nam je bilo jasno od  početka kada su nam odbili dati promatrače. Čim su to odbili učiniti  znali smo da će tu biti svačega, a upravo to se i dogodilo. Sada nam mogu prigovarati što god hoće, a da su dali promatrače do ovoga ne bi  došlo, zaključuje Pedić.  
U zadarskoj podružnici Hrasta bili su ponosni na broj prikupljenih  potpisa za inicijativu "Istina o Istanbulskoj" kako bi osigurali potrebnu  kvotu za raspisivanje referenduma o Istanbulskoj konvenciji. I Zadarska  nadbiskupija izišla im je ususret pa su potpise prikupljali najviše nedjeljom pred crkvama, a prema Pedićevim riječima, niti jedan svećenik  nije im uskratio podršku u prikupljanju potpisa.
Inicijativu su financirali i vlastitim donacijama, no prema izvješću Ministarstva uprave čini se kako je sve bilo uzalud jer im i dalje ne priznaju  da su prikupili dovoljan broj potpisa.