Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Videozapis će otkriti ima li pukotina i kolika je podvodna šteta

03.11.2018. 10:17
Videozapis će  otkriti ima li  pukotina i  kolika je  podvodna  šteta


Još uvijek se ne znaju točni razmjeri štete koju je olujno jugo  napravilo na zadarskoj rivi i mulu, koji je zbog toga i ograđen.
Tijekom jučerašnjeg jutra ronilac je snimao situaciju pod morem kako  bi se utvrdili razmjeri štete i ispod razine mora.


Aktualiziran projekt
– Zahvaljujući videozapisu moći ćemo utvrditi ima li pukotina te kolika je podvodna šteta. Vjerujem da je ispod mora nastala značajna šteta,  ali tek nakon pregleda videozapisa znat ćemo kolika je. Osim toga, angažirat ćemo i statičara kako bi utvrdio što sve treba sanirati, rekao nam  je Robertino Dujela, pročelnik UO za komunalne poslove. Dodao je kako  je potrebna kompletna rekonstrukcija, ali kako će više znati sljedeći tjedan. Istaknuo je kako je prioritet sanirati nastalu štetu kako bi se mul  zaštitio od daljnjeg urušavanja te kako bi se zaštitili i građani, nakon  čega će trebati pristupiti sveobuhvatnijoj rekonstrukciji.
Inače, o šteti na rivi govori i činjenica da je mul ovih dana ograđen radi  sigurnosti građana.
O potrebi sanacije i rekonstrukcije rive već se duže vrijeme govori i  planira, ali nije se još uvijek krenulo u radove. Olujna južina potaknula je  odgovorne da aktualiziraju projekt, a samo dan nakon urušavanja dijela  rive i mula u Zadar je došao i pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver, kako bi zajedno s pročelnicima upravnih odjela  Grada Zadra obišao rivu i gat, te kako bi se utvrdili razmjeri štete nastale  od nevremena i osmislio plan sanacije.
 Nakon stručne analize štete, pristupit će se sanaciji u kojoj će sudjelovati Grad, Županija i Ministarstvo.


Veliki financijski zalogaj
Kako zadarska riva zahtijeva i cjelokupnu rekonstrukciju, koja je iznimno zahtjevna i velik je financijski zalogaj za Grad, pomoćnik ministra  Bilaver iznio je ideju da se financiranje cjelovite rekonstrukcije provede  zajedničkim projektom Grada, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, aplikacijom na kohezijske fondove. Na taj način bi se mogla pronaći sredstva  za potpuno uređenje rive, a koje bi se građevinski provodilo u više faza.
Inače prema planovima za rekonstrukciju rive, a koji su napravljeni  prije nekih šest godina, procijenjeno je da bi rekonstrukcija koštala oko  50 milijuna kuna.
Neven Klarin, pročelnik Ureda gradonačelnika potvrdio nam je kako  će sljedeći tjedan ići u Zagreb kako bi s nadležnima razgovarali o sanaciji  rive.
– Pri sanaciji ćemo zatražiti pomoć jer se radi o vrlo zahtjevnom projektu. Osim toga, postavlja se i pitanje nadležnosti, odnosno u projektu  bi trebali sudjelovati Grad, Lučka uprava i resorno ministarstvo. Također,  vjerujem da će se riva rekonstruirati prema fazama, a trenutno je prioritet sanirati štetu radi sigurnosti građana, pojasnio je Klarin.