Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

ABA LIGA Mršić: Slažem se da nije dobro, ali dizat ćemo se kroz sezonu

03.11.2020. 12:36


Gostoljubivost košarkaša Zadra ove sezone uistinu je podignuta na zavidnu razinu. Takvo je vrijeme izgleda došlo da je Krešina dvorana postala mjesto gdje Zadar tek odigra svoje domaće utakmice, a barem što se tiče regionalne lige gosti uredno odnose bodove. Tako je i treći ovosezonski gost, Split, uzeo ono što su prije njega uzeli Mornar i Krka. I to potpuno zasluženo.


Malo raspoloženih igrača
Diktirali su splitski žuti igru, tempo i rezultat u nedjelju na Višnjiku dok su se igrači Veljka Mršića svojski trudili nadoknaditi veliki minus u koji su upali na otvaranju utakmice. Uspjeli su se u trećoj četvrtini čak i vratiti iz 13 zaostatka, košem Mavre su i poveli po prvi i jedini put u utakmici, ali momčad Ivice Skelina je imala uvijek spreman odgovor. U svemu dobrome što su Splićani prikazali u 40 minuta protiv Zadra fascinantna je bila njihova momčadska dubina tj. imali su zavidan broj raspoloženih igrača što je i osnovni preduvjet za osvajanje bodova na abaligaškim gostovanjima. Taj bitan detalj je nasušno nedostajao Zadru koji je u 40 minuta uspio ubaciti tek 66 koševa uz tek dvojicu do trojicu pojedinaca koji su zaslužili prolaznu ocjenu (Carter, Bursać i Onuaku) dok su ostali bili potpuno inferiorni što je pored samog poraza vrlo zabrinjavajuće za trenera Zadra koji je zapravo imao sreće što se dalmatinski derbi igrao bez prisustva publike. Da je kojim slučajem bilo gledateljstva u dvorani, zaradio bi izbornik Hrvatske salve zvižduka, vjerujemo i nemali broj pogrdnih izraza kao što bi mu sigurno navijači uputili vrlo poznati u Zadru »palac prema dolje«. Nije se pokazao izbornik Hrvatske u prvih mjesec dana nastupa kroz ABA ligu vrsnim strategom, ništa boljim od njegovih prethodnika Jusupa i Nazora, a jako zabrinjava kako će se dalje jer raspored nimalo ne mazi Zadar te bi lako moguće crni niz mogao otići predaleko. No, pored svih negativnosti koje okružuju Mršića nakon novog brodoloma on je poslije poraza koji se morao izbjeći i koji je potvrdio da mnogo toga ne štima u njegovoj svlačionici jednostavno pokušavao razjasniti uzroke, bez osvrta na posljedice.
– Zaslužena pobjeda Splita koji je od početka bio bolja i, rekao bih pametnija, momčad. Mi smo pokazali želju, međutim za vrijeme cijele utakmice smo donosili puno loših odluka, i u obrani i u napadu. Drugo poluvrijeme smo poboljšali igru u obrani, ali napadački je bilo previše loših odluka i previše promašenih otvorenih šuteva da bi se došlo do pobjede. Igrali smo previše jednolično u napadu, previše smo držali loptu, previše je bilo picka i premalo kretnji. Lopta je bila statična, ili na jednoj strani ili na sredini. Nismo bili dobri – potvrdio je Mršić ono što se moglo i vidjeti tijekom utakmice, otkrivajući toplu vodu, no nije na koncu preuzeo odgovornost iako je ne samo trener ove momčadi već i osoba koja ju je istu momčad slagala tijekom ljetnih mjeseci.
– Prošle godine smo u deset kola imali jednu pobjedu. Tako je kako je, tu smo gdje jesmo, i ima tu još puno, puno posla. No, tu smo negdje. Osim Mornara u svim utakmicama dolazimo u priliku dobiti, ali da bismo pobjeđivali ovakve susrete trebamo biti još bolji – zauzeo je obrambeni stav trener Zadra nakon logičnog pitanja zašto mu momčad ne izgleda dobro na parketu i potom dodao.


Sad smo tu gdje jesmo
– Mislite da smo prošle godine slučajno bili zadnji? Sad smo prvi u hrvatskom prvenstvu. Milijun puta sam rekao da imamo puno posla, ali pitam je li ova momčad prošle godine igrala na Final fouru Eurolige? Sad smo tu gdje jesmo, treba raditi. Ako uprava kluba ima ikakvih nedoumica oko mene, to je najmanji problem, to ćemo riješiti već sutra ujutro. Želim da shvatimo gdje smo. Krenuli smo s idejom da domaći igrači budu nositelji. Nakon prva četiri kola Mavra i Vuković su bili medu desetoricom najboljih po valorizaciji, a Mavra je bio četvrti strijelac lige. Putem ćemo vidjeti možemo li to izvući na takav način. Imamo i Bralu koji igra, a koji je 2003. godište. Slažem se da nije dobro, ali dizat ćemo se kroz sezonu. Naslanjali smo se na Planinića i nakon što se to promijenilo treba vremena da momčad počne disati. Došao nam je Onuaku koji je drugačiji igrač te sad njega treba uklopiti, a za to treba vremena. Nije ovo upali-ugasi. To je proces, a koliko će biti strpljenja, to ćemo vidjeti – ispalio je vidno iznerviran Mršić u jednom dahu sve ono što ga vjerujemo tišti na uvijek vrućoj funkciji prvog trenera Zadra. No, koliko god bio simpatičan demagogija mu nikako ne ide u prilog kao što mu ne idu ni dosadašnji rezultati. Pobjeda na otvaranju HT Premijer lige protiv nespremne Cibone i pobjeda nad Koper Primorskom koja će ove sezone u ABA ligi svima biti poput topovskog mesa nisu sigurno reference na kojima se može graditi pozitivnost. Zadru je ipak do proljeća jedini indikator vrijednosti nastup u ABA ligi, a po prikazanom u početnih pet kola nema mnogo toga za što bi se mogli zadarski navijači uhvatiti i kazati bit će bolje već u sljedećim kolima. Posebno kad se pogleda raspored koji redom donosi najjače sastave za protivnike, poput Partizana, Budućnosti, FMP, Cedevite Olimpije, Igokee…
 




Sam sebi stvara najveći pritisak


Na pitanje osjeća li pritisak na funkciji trenera Zadra Mršić je spremno odgovorio.
– Otkad sam se počeo baviti košarkom, svake godine imam pritisak osvajanja nečega. Slično je i u trenerskoj karijeri gdje je pritisak ili borbe za ostanak ili borbe za trofeja. Najveći pritisak stvaram samome sebi.