Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

KRALJ ŠAHA Odigrao simultanku s pedesetoricom protivnika

03.11.2020. 15:00


Šahist Saša Martinović dobitnik je godišnje nagrade Grada Zadra. Ovaj mladi šahovski velemajstor već dugo vremena bilježi odlične rezultate, a sudjelovao je i u osvajanju četvrtog mjesta na Europskom prvenstvu što je za hrvatske šahiste rekordan uspjeh. Na istom prvenstvu u 6 odigranih partija ostvario je dvije pobjede i četiri remija. Po struci je inače pedagog što je studij koji je izabrao zato što se vidi kao šahovski trener, a vjeruje da je pedagogija izrazito bitna u prenošenju znanja mladima. U razdoblju od 2000. do 2009. osvojio je na prvenstvima Hrvatske čak devet titula prvaka što je broj naslova koji nitko drugi u Hrvatskoj u mlađim kategorijama nije uspio osvojiti.


Budućnost svjetlija nego ikad
– Sretan sam zbog ove nagrade, ona je svakako veliki poticaj. Mnogo sam proputovao idući na turnire na kojima svi znaju da sam iz Zadra što svakako predstavlja promociju grada u šahovskim krugovima, kaže Martinović prisjetivši se kako je na Narodnom trgu odigrao simultanku s pedesetoricom protivnika što je hrvatski rekord koji dosad nije nadmašen, a i odlična promocija šaha u samom Zadru. Naš sugovornik dao nam je do znanja kako ne bi imao ništa protiv toga da se sličan događaj i ponovi, u nekim sigurnijim vremenima.
Zanimalo nas je kako vidi budućnost šaha u našem gradu.
– Mislim da je budućnost svjetlija nego ikad prije. Županija me zaposlila kao šahovskog trenera na pola radnog vremena tako da mogu pomoći mladim šahistima da se pravilno razvijaju, govori Martinović donekle nevoljko ističući sebe i naglašavajući kako je i prije bilo entuzijast i trener, ali nije se uspijevalo dovoljno pomoći djeci u daljnjoj, višoj fazi razvoja te dodajući kako su mladi zadarski šahisti nedavno postigli odlične rezultate na državnoj razini.


Dopuštenost dogovorenog remija
– Trenutno su moji planovi vezani uz rad s mladima s obzirom da trenutno turnira nema što je razumljivo glede situacije s epidemijom koronavirusa, priča nam Martinović dodajući kako je ove godine odigrao tek nekolicinu turnira te je između ostaloga osvojio Prvenstvo Hrvatske održano u lipnju u Vinkovcima.
Dotaknuli smo se i u šahovskom svijetu aktualne teme dogovorenog remija gdje se raspravlja treba li takvo što biti dopušteno. Naime, dvojica šahista mogu u bilo kojem trenutku prije ili u tijeku partije dogovoriti remi.
– Često obojici igrača u šahovskoj partiji remi odgovara. Postoje određeni turniri gdje je remi dopušten tek nakon tridesetog ili četrdesetog poteza, a na šahovskom turniru Zadar Open uopće nije bilo dopušteno nuditi remi već je bilo nužno igrati do kraljeva, objašnjava Martinović. (Krešimir RADOŠ)
 




Velemajstor s 19 godina


Naš sugovornik je šahovski velemajstor postao u dobi od 19 godina.
– Već sam deset godina najmlađi hrvatski velemajstor te nisam više toliko mlad, nastavlja Martinović tonom kojim daje do znanja kako smatra da bi bilo poželjno da netko mlađi od njega zasluži tu titulu.
– Za postati šahovski velemajstor potrebno je ispuniti dva kriterija. Na rang listi Međunarodne šahovske federacije potrebno je imati rejting od 2500 te ispuniti tri norme, odnosno na tri turnira igrati na vrlo visokoj razini. Početnici imaju rejting od 1600. Dvojica naših šahista uspjeli su ostvariti potreban rejting, ali ne i uvjet tri norme.