Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

OSKVRNUĆE Zbog krađe Presvetog nadbiskup će opet blagosloviti Sv. Ivana

03.11.2020. 13:30


Iz stare crkve sv. Ivana Krstitelja na Relji ukradena je prije desetak dana posvećena hostija, Presveto, zbog čega je crkvu potrebno ponovno blagosloviti. O krađi iz crkve na Relji između 20. i 23. listopada izvijestila je policija, iako nije bilo poznato što je točno ukradeno. Koji dan ranije opljačkane su i crkve na Ploči, Dračevcu i Bibinjama, ali iz njih su nestali "samo" milodari.


Nadbiskup će odrediti kad će biti blagoslov
Krađa Presvetog za vjernike je puno ozbiljnija stvar, a prema Zakoniku crkvenog prava, smatra se da je tim činom crkva oskvrnuta te ju je potrebno ponovno blagosloviti. O tome su iz Župe sv. Ivana Krstitelja izvijestili na svojoj Facebook stranici kako bi župljani znali da u crkvi nema obreda sve dok je nadbiskup ne blagoslovi.
U župnom uredu crkve su nam potvrdili da su te informacije na Facebooku točne te da ne bi ništa tome dodavali. Samo da će nadbiskup odrediti kad će biti blagoslov crkve te da će župljani o tome biti obaviješteni.
Prenosimo objavu s Facebook stranice župe:
– Prošli tjedan u petak 23. listopada u večernjim satima provaljeno je u našu staru crkvu i iz svetohraništa je ukradeno Presveto. Prema Zakoniku crkvenog prava takav se čin smatra teškim oskvrnućem svetog prostora. Prema odluci našeg nadbiskupa crkva se ne smije koristiti dok se ne provede pokornički obred. Narednih dana naš nadbiskup kao zadovoljštinu za učinjeno svetogrđe predvodit će klanjanje pred Presvetim, te slaviti svetu misu na kojoj će ponovno blagosloviti crkvu, piše u objavi.


Znakovi sotonista u Zadru
Prema katoličkom nauku, tijelo i krv Kristova su u euharistiji «istinski, bitno i stvarni prisutni». Po euharistijskoj molitvi koju izgovara svećenik, a posebno po zazivu Duha Svetoga i riječima pretvorbe, događa se misterij pretvorbe kruha i vina u tijelo i krv Kristovu. Kaže se da je Pre­sveti sakrament zlatni prsten koji pove­zuje nebo i zemlju.
Ono što u cijeloj priči još više intrigira jest činjenica da se posvećena hostija koristi u sotonističkim obredima, takozvanim crnim misama. Naime, i sotonisti vjeruju da je u Presvetom uistinu Isus Krist te ga koriste u svojim obredima da bi se izrugivali i oskvrnuli ga. Više puta su bile najavljivane crne mise u svijetu te se upozoravalo svećenike da posebno čuvaju posvećenu hostiju, a da obrate pozornost na one koji je na misama uzimaju u ruku, jesu li je uistinu i pojeli ili spremili.
I dosad je u par navrata bilo naznaka da i u Zadru djeluju sotonisti – crveni znakovi na zidu u napuštenoj zgradi Marine, izvrnuti križevi na groblju, grupe na internetu koje su uglavnom bile kratkog vijeka…
Nije poznato je li i ova krađa jedan od tih znakova. Ono što je vjernicima važno jest da će njihovu crkvu blagosloviti nadbiskup kako bi se obredi u njoj opet mogli odvijati.