Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Otočna iskaznica najviše se zloupotrebljava na liniji Zadar-Preko

03.11.2020. 14:22


Nakon što se korištenje otočnih iskaznica opetovano zlouopotrebljavalo, Agencija za obalni linijski promet uputila je obavijest korisnicima u kojima ih podsjeća kako je otočna iskaznica neprenosiva.
U upozorenju jasno ističu kako ovu povlaštenu putnu kartu može i smije koristiti isključivo korisnik otočne iskaznice.
– Korisnik je prilikom ukrcaja dužan na zahtjev djelatnika brodara na uvid dati otočnu iskaznicu kojom je ishodovao povlaštenu putnu kartu za putovanje. Tijekom putovanja korisnik je dužan posjedovati važeću otočnu iskaznicu za povlaštenu putnu kartu kojom je ista izdana. Svako korištenje otočne iskaznice za povlašteni prijevoz putnika i vozila, odnosno korištenje povlaštene putne karte koja se ne bude koristila u skladu s prethodno navedenim, smatra se zloupotrebom, naglašavaju iz Agencije, a prenosi Morski.hr.
Za kraj ističu kako će se, u slučaju utvrđene zloupotrebe otočne iskaznice, korisniku ista rješenjem Ministarstva mora, prometa i infrastrukture deaktivirati na razdoblje od 6 mjeseci, a u slučaju ponovljene zloupotrebe i trajno oduzeti prava korisnika na povlašteni prijevoz.
Denis Barić, predsjednik je Otočnog sabora i sam je otočanin te je dobro upoznat s ovom problematikom. Upitali smo ga slaže li se s ovom odlukom Agencije za linijski promet.
– Agencija je uvela svojevrstan inspekcijski nadzor korištenja iskaznica te su na zadarskom i splitskom području otkrili najviše zloupotreba. Smatram da je ovaj nadzor i pojačana kontrola dobra jer se zbog tih pojedinaca koji zloupotrebljavaju otočnu iskaznicu stvara loša slika o otočanima u javnosti. Koliko mi je poznato, najviše se zloupotrebljava na liniji Zadar-Preko i smatram da je dobro da se uvela kontrola i da se počinitelji kazne, zaključio je Barić.