Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Pregršt zanimljivih događanja na dohvat ruke Zadranima

03.11.2020. 14:30


Gradska knjižnica Zadar od ožujka ove godine redovito organizira online događanja prilagođavajući se tako popularno nazvanom »novom normalnom.«
– Budući da je epidemiološkom mjerama broj ljudi u našoj dvorani ograničen na njih petnaest okrenuli smo se online događanjima, kaže Matea Bakmaz iz Gradske knjižnice u Zadru. – Naši programi se nastavljaju kao i prije samo u virtualnoj verziji. Nastojimo nastaviti istim putem i želimo biti vidljivi prema zajednici.
– Na proljeće ove godine započeli smo suradnju s Kazalištem lutaka Zadar. Birane su slikovnice s dječjeg odjela koje su potom čitali glumci istog kazališta. Javljala su se i djeca iz vrtića koja su potom slala svoje crteže te smo bili organizirali i virtualnu izložbu, nastavlja Bakmaz. – U jesenskom i božićnom periodu planirano je da glumci dolaze u knjižnicu gdje će čitati bajke što će se onda prenositi online.


Književni susret s autoricom Mašom Kolanović
Gradska knjižnica pripremila je i program za obilježavanje Dana grada Zadra.
– U suradnji s Školom primjenjene umjetnosti i dizajna Zadar organizirano u atriju knjižnice izložbu učeničkih radova pod nazivom »12 u 1.« Radimo projekt virtualne slikovnice autorica i ilustratorica Manuele Vladić-Maštruko i Dubravke Kolanović koje će čitati svoje slikovnice, govori Bakmaz ističući dosta zanimljivu tezu kako je online način danas dostupniji širok javnosti. – U utorak 27. listopada nam je gostovao autor Tihomir Dujmović što je događaj za koji je postojao velik interes, a moglo je, zbog epidemioloških mjera, sudjelovati samo 15 ljudi. Zato smo odlučili organizirati književni susret s autoricom Mašom Kolanović u virtualnom obliku. To događanje će se održati 5. studenog u 18 sati.


Virtualno predavanje i radionicu održati će Ciril Horjak
– U knjižnicu nam u sklopu kampanje poticanja čitanja »Mozak treba vježbati – najbolje čitanjem« dolaze učenici iz Osnovne škole Šime Budinića na čitanje priča koje se odvija u dvorištu gdje je moguće zadovoljiti epidemiološke standarde, priča nam Bakmaz dodajući kako će se ista kampanja u budućnosti odvijati online te kako će se mjesecu studenom održati i manifestacija »Festival stripa« gdje će virtualno predavanje i radionicu održati Ciril Horjak, slovenski crtač stripova te kako se mjesečna tribina na tematiku mora i ekologije poznata kao »Morski utorak« već neko vrijeme uspješno održava online. – Po treći put se organizira događanje »Fotografska oda čitanju« u suradnji s zadarskim ogrankom Hrvatskog čitateljskog društva gdje će fotograf Marko Lorenzo-Blaslov izlagati u digitalnom obliku u prostoru knjižnice svoje autorske fotografije.
– Vjerujem da nam je svima dosta neugodnog. Poruka koju želimo poslati je da Gradska knjižnica Zadar nastavlja sa svojim aktivnostima, programima i promicanjem čitanja u skladu s mogućnostima u ovim nezgodnim vremenima te s željom da bude svojevrsno mjesto pozitive. Želimo dati doprinos pozitivnom stanju zajednice, zaključuje naša sugovornica. (Krešimir RADOŠ)