Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Sabor počeo novu sjednicu, Jandroković pozvao zastupnike da budu odgovorni i solidarni

03.11.2020. 09:36


‘Aktualnim prijepodnevom’ i uz posebne epidemiološke mjere, Hrvatski sabor u utorak je počeo novu sjednicu.
Predsjednik Sabora Gordan Jandroković zastupnike je pozvao da budu odgovorni i solidarni jedni prema drugima kako bi se moglo kvalitetno raditi.
Zbog mjera zaštite od zaraze koronavirusom, zastupnici, osim u Velikoj vijećnici, sjede u još pet dvorana, a dio njih u raspravama će sudjelovati i putem video-veze i to oni koji su pozitivni na koronavirus te oni koji su u samoizolaciji.
Kako bi se mogućnost zaraze svela na najmanju mjeru, Sabor će svaka dva sata imati stanku od 10 minuta kako bi se provjetrile dvorane u kojima zastupnici sjede.
Prije prelaska na ‘Aktualno prijepodne’, u kojemu će 39 zastupnika postaviti svoja pitanja članovima Vlade, Sabor je utvrdio dnevni red na kojemu je sada gotovo 80 točaka.
U njemu, za sada, nije interpelacija Domovinskog pokreta o radu vjetroelektrane Krš-Pađene, a bit će uvrštena kad se o njoj očituje Vlada. Najavio je to predsjednik Sabora odgovarajući zastupnici Karolini Vidović-Krišto (DP) koja je zbog toga prigovorila.
Sjednica će potrajat će do sredine prosinca, odnosno do ustavnog roka za redovno zasjedanje Sabora.
Zastupnike do tada očekuje vrlo intenzivan rad, a kako bi odradili sve planirane teme u studenome će zasjedati sva četiri tjedna, tri od utorka do petka, a u tjednu sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje dva dana.
Dinamičan će biti i ovaj tjedan. Nakon ‘aktualnog prijepodneva’, Sabor će poslijepodne raspraviti premijerovo izvješće o sastancima Europskog vijeća.
Premijer Andrej Plenković u srijedu će Saboru podnijeti Vladino godišnje izvješće, a dan kasnije raspravljat će se o rebalansu državnoga proračuna.
Prijedlog državnoga proračuna za 2021., Sabor će također raspraviti u studenome, a donijeti ga 25. studenoga.