Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

ŠKOLSKI MASLINIK Biogradski osmaši ubrali preko 500 kilograma maslina

03.11.2020. 15:05


U centru Biograda na Moru skrivena u sjeni krošnja raznoraznih stabala, nalazi se Osnovna škola Biograd. Ponos i dika škole, uz Glazbenu školu te vrijedne i marljive učenike, svakako je i maslinik s 35 maslina, od kojih se proizvodi maslinovo ulje vrhunske kvalitete. Stoga i ne čudi što je maslinik pravi mali biser među maslinicima.
– Masline u školskom masliniku i ove su godine dobro rodile, a to je svakako i rezultat pravilne brige o njemu. Naime, o ovom masliniku s 30-ak stabala i ekološkom tretmanu u uzgoju, brine se naša zadruga »Lavanda«, a po potrebi brinu i svi drugi, ističe prof. Jordanko Miloš, ravnatelj OŠ Biograd.


Odgovorno, radno, učinkovito
Učenici dvaju osmih razreda matične osnovne škole zbog epidemioloških mjera nekoliko dana su se »razbacali« po njegovanom masliniku i bez puno muke pobrali masline te u uljaru otpremili preko 500 kilograma maslina.
– Odgovorno, radišno i nadasve učinkovito masline su brali učenici 8.c razreda razrednice Mare Ivanović i 8.d razreda razrednika Gorana Jeličića, rekao je Miloš.
Nažalost, zbog epidemioloških mjera branje se odvija u fazama i pod posebnim mjerama, pa je to nešto drugačije od berbi proteklih godina.
– Ipak drago nam je da su djeca makar i na smjene malo više vani, na zraku, jer to »novo normalno« za njih nije najprihvatljivije, kaže prof. Miloš.
Za berbu maslina koristili su se pravi maslinarski alati: mreže, košare, vreće, skale, grablje, električni češalj, dakako, najviše složne i radišne učeničke ruke.


Mudrost, plodnost, postojanost
– Masline su sorte oblica, nešto lastovke i četiri sorte leccino, precizan je Frane Bojmić, magistar povijesti, koji uz Natašu Budiša, profesoricu njemačkog, nadasve uspješno vodi Školsku zadrugu Lavanda koja zdušno brine i o školskom masliniku i hortikulturi, a ima i svoj mali pjevački zbor.
Maslina je na Mediteranu oduvijek bila sveto drvo, simbol mira, mudrosti, snage, plodnosti i postojanosti pa je tako i došlo do ideje da se u školskom vrtu posade masline.
– Uzgajamo i održavamo školski maslinik kako bi našim učenicima prenijeli znanje i tisućljetnu tradiciju naših predaka koji su masline uzgajali ekološki te da kod učenika potičemo radne navike, jer nitko se od nas ne rađa s radnim navikama, već ih usvajamo tijekom cijelog života, naglasio je Bojmić.




Smokva, vinova loza, maslina
Bojmić u Tkonu ima OPG Frane Bojmić sa smokvama i 500 stupi (stabala) maslina, koji za ekstra djevičansko maslinovo ulje ima oznaku Hrvatski otočni proizvod (HOP).
– Smokva, vinova loza i maslina predstavljaju trojstvo mediteranske civilizacije, a njihov je uzgoj oblikovao kako krajolik tako i kulturu Sredozemlja. Zimzelena, žilava i dugovječna, maslina jest istinski simbol toga područja. Tamo gdje maslina ne uspijeva, prema nekima, Sredozemlje završava, rekao je Bojmić.
Masline su prerađene u Uljari Oblica u Zemuniku Donjem, uljari koja je dala brojne zlatne medalje i šampionske pehare, a u vlasništvu je Dalibora Pinčića, školskog knjižničara.
 


Ulje za prodaju, darivanje i humanitarne svrhe


Ulje koje se dobije koristi se uglavnom za potrebe škole, pakiraju ga u posebne boce a zaštićenom oznakom. Prihod od prodaje po sajmovima namijenjen je potrebama škole, za školsku zadrugu i radionicu, te opremanje i obilježavanje prigodnih datuma, a dio je svakako namijenjen za darivanje ali i u humanitarne svrhe, rekli su nam sugovornici.
 


Zbog korone rad u tri smjene


U najneizvjesnijoj školskoj godini do sada Osnovna škola Biograd na Moru obnaša odgojno-obrazovnu djelatnost na području mjesta: Biograd na Moru, Raštane Gornje i Tkon na otoku Pašmanu te ima preko 80 djelatnika koji brinu o 640 učenika te od 85 učenika Odjela glazbene škole. Zbog koronavirusa u matičnoj školi se nastava odvija u tri smjene, od 8 do 20.30 sati.
Učenici osnovne i Glazbene škole su s nastavom krenuli po A modelu. U slučuju prodora koronavirusa nastava bi se odvijala po B modelu, mješovitom obliku nastave, dijelom u školi dijelom na daljinu, dok je C model potpune nastave na daljinu opcija kad bi opet došlo do potpunog lockdowna.