Spomenik s Muraja zbrinut će se u Narodni muzej

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Na Gradskom vijeću donesena odluka o premiještanju spomenika prvoj ćeliji KPJ
Udruga antifašista upozorila je na moguće micanje spomenika s Muraja, koji se uređuje u sklopu EU projekta uređenja i revitalizacije Bedema zadarskih pobuna. Međutim, gradonačelnik Branko Dukić pojasnio je da ovo nije spomenik podignut u sjećanje na antifašizam, već u čast osnivanja prve ćelije Komunističke partije Jugoslavije u Zadru
Zvonko KUCELIN
Spomenik je rad akademskog kipara Koste Kostova

Nakon što se u medijima prije mjesec dana špekuliralo hoće će li se spomenik na zadarskom Muraju maknuti ili ne, na zadnjem Gradskom vijeću donešena je odluka o uklanjanju.
Naime, kako je pojasnila Irena Dragić, predsjednica Odbora za odgoj, obrazovanje, kulturu i šport Gradskog vijeća Grada Zadra, kako je gradonačelnik podnio zahtjev za premještanje spomen obilježja posvećenog osnivanju prve ćelije KPJ-a u Zadru, uvažavajući Rezolucije Parlamentarne skupštine Vijeća Europe.
- S obzirom na sadržaj teksta, na spomen obilježju, razvidno je kako je ono postavljeno u čast osnivanja ćelije Komunističke partije Jugoslavije u Zadru, totalitaritičkog režima koji je osuđen od cjelokupnog demokratskog svijeta i koji je obilježen masovnim kršenjima ljudskih prava. Prema službenom očitovanju Ministarstva kulture i medija RH, Konzervatorskog odjela u Zadru, navedeno obilježje nije zaštićeno kao kulturno dobro te nije upisano u Registar. U istom očitovanju navodi se mišljenje kako predmetno spomen obilježje »treba zaštititi kao simbol određenih povijesnih događaja bilo da se radi o sadašnjoj lokaciji ili primjerenom alternativnom mjestu jer je ujedno i autorsko djelo akademskog kipara«. Slijedom navedenog dostavlja se Gradskom vijeću Grada Zadra Prijedlog Odluke o premještanju spomen obilježja posvećenog osnivanju prve ćelije KPJ-a – na razmatranje i odlučivanje, rekla je Irena Dragić, a gradski vijećnici su prijedlog razmotrili i odlučili da se spomenik premjesti u prostorije Narodnog muzeja. Inače, riječ je o autorskom djelu akademskog kipara Koste Kostova.
Da podsjetimo, Udruga antifašista upozorila je na moguće micanje spomenika s Muraja, koji se uređuje u sklopu EU projekta uređenja i revitalizacije Bedema zadarskih pobuna. Međutim, gradonačelnik Branko Dukić pojasnio je da ovo nije spomenik podignut u sjećanje na antifašizam, već u čast osnivanja prve ćelije Komunističke partije Jugoslavije u Zadru. Također, spomenik se ne uklapa u novu viziju uređenih bedema koji su zamišljeni kao šetnica, ali i mjesto za odmor.
​Slijedom svega ovoga, oni koji će htjeti pogledati ovaj spomenik, moći će otići u Narodni muzej gdje će spomenik biti zbrinut.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (2 glasova)