Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

»TRI, ČETIRI-SAD« Sto djece učit će o disciplini, kontroliranju emocija, poštivanju pravila i toleranciji

03.11.2020. 14:59


U multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Benkovac održana je uvodna konferencija projekta »Tri, četiri- sad« čiji je cilj unaprijediti socio-fizičke programe i učiniti ih dostupnima za 100 djece od rane do predškolske dobi s benkovačkog područja te dodatno educirati četiri stručnjakinje za program socijalne inkluzije za rad s djecom i njihovim roditeljima.
– Ukupna vrijednost projekta je1.216.388,00 kuna, a u 100-postotnom iznosu sufinanciran je iz Europskog socijalnog fonda, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., kazala je voditeljica konferencije Josipa Rubelj, viša stručna suradnica u Gradu Benkovcu.


Projekt zaposlio jednu osobu
Nositelj projekta je Dječji vrtić Bubamara Benkovac, a partner projekta Grad Benkovac. Vrijeme provedbe projekta je 24 mjeseca, od 16. lipnja 2020. do 16. lipnja 2022.godine.
– Kroz Program integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije pet malih gradova Grad Benkovac provodi Intervencijski plan vrijedan 180 milijuna kuna s kojim se generira poboljšanje socioekonomskih i životnih uvjeta ovog područja. Riječ o povijesnim ulaganjima na ukupno 12 projekata financiranim od strane EU, kazao je dogradonačelnik Tomislav Klarica, istaknuvši kako je projekt »Tri, četiri- sad« zaposlio jednu djelatnicu, voditeljicu projekta.
Dječji vrtić Bubamara, sjeverozapadno od osnovne škole, teritorijalno pokriva cjelokupno gradsko područje u kojem je čak 41 naselje.
– Kako je predškolsko doba najpovoljnije doba za upoznavanje djece sa športom, tjelesnim vježbanjem kod djece se potiče tjelesni, intelektualni i socio-emocionalni razvoj, odnosno utječe se na zdravstveno i psihološko stanje djeteta, kazala je Marija Mikulić, ravnateljica Dječjeg vrtica Bubamara.
– Djeca se uče disciplini, kontroliranju emocija, poštivanju pravila, toleranciji, potiče se socijalna inkluzija djece s teškoćama u razvoju. Ne smijemo zaboraviti i da imamo talenata, koje otkrijemo još u predškolskoj dobi. Djeca iz našeg vrtića su na Olimpijskom festivalu dječjih vrtića Zadarske županije pet puta bili sveukupni pobjednici, ponosno je istaknula Marija Mikulić.


Športsko-rekreativne aktivnosti
Tina Rakić, voditeljica projekta, predstavila je cilj projekta, ciljane skupine projekta, projektne aktivnosti te izrazila uvjerenje da će se ovim projektom poboljšati kvaliteta socijalnih usluga i sadržaja na području Grada Benkovca, kako bi se potaknula socijalna uključenost te smanjilo iseljavanje stanovništva.
– Najvažnije od svega je što se kod djece od najranije dobi stvara pozitivna svijest o važnosti športsko – rekreativnih aktivnosti kojima se utječe na kvalitetu života, kako pojedinca tako i cijele zajednice, naglasila je Rakić dodavši kako športski program predvodi Matej Lebo, predsjednik Društva športske rekreacije Talent.
Ciljana skupina projekta uključuje 100 djece od rane do predškolske dobi, koja su raspoređena u 9 odgojnih skupina DV-a Bubamara Benkovac i četiri stručnjakinje koje će se dodatno educirati za program socijalne inkluzije i svoja stečena znanja primijeniti u radu s djecom i njihovim roditeljima kroz edukativne radionice.
– Cilj projekta je unaprijediti socio-fizičke programe i učiniti ih dostupnima djeci, što izravno doprinosi specifičnom cilju poziva »Razviti i unaprijediti socijalne usluge i sadržaje na području Benkovca« i Općem cilju poziva »Poboljšati socio-ekonomske i životne uvjete u gradu Benkovcu«, zaključila je Tina Rakić.