Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Jerko Jurlina prvi Zadranin u seniorskoj reprezentaciji

03.11.2021. 07:25


Hrvatska vaterpolska reprezentacija je u nedjelju navečer stigla u Imperiju u Italiji, gdje će se do večeras pripremati s Italijom. Neposredno uoči polaska, u odnosu na prvotno određenih 15 igrača, izbornik Ivica Tucak je bio primoran na zamjenu. Umjesto vratara Solarisa Marina Šparade koji je dobio povišenu temperaturu, pozvan je vratar Mladosti, Zadranin Jerko Jurlina (22) koji odlično brani u posljednje vrijeme, te je sjajno zamijenio prvog čuvara mreže u svom klubu, reprezentativca Ivana Marcelića koji je ozlijeđen. Jurlina, koji je u Zagreb preselio u ljeto 2017. godine, a sada je postao prvi Zadranin u seniorskoj reprezentaciji.
– Kada sam odlazio iz Zadra najveći motiv dolaska u Mladost je bio igrački napredak koji bi onda mogao otvoriti put prema seniorskoj reprezentaciji. To se sada i dogodilo i mogu reći da su se isplatili svaki trening i odricanja bez koji nema pravog uspjeha. Naravno, poziv u jednu od najboljih reprezentacija na svijetu je velika čast, priznanja i obveza za pokazati se u najboljem mogućem svjetlu – rekao je Jurlina koji je s reprezentacijom do 19 godina na Europskom prvenstvu u Minsku (Bjelorusija) 2019. osvojio četvrto mjesto. U toj su selekciji od Zadrana bili i Roko Jurišić, Marin Jovančević i Ivan Vrbnjak, koji je od ove sezone član Mladosti. Godinu dana kasnije s juniorskom reprezentacijom na Svjetskom prvenstvu u Kuvajtu Jurlina je također bio četvrti.
Uz Jurlinu, koji će u ovoj akciji debitirati za seniorsku reprezentaciju u momčadi su i: Franko Lazić, Matias Biljaka, Luka Bukić, Konstantin Harkov, Zvonimir Butić, Jerko Marinić-Kragić, Rino Burić, Antonio Dužević, Toni Popadić, Loren Fatović. Marko Žuvela. Hrvoje Benić. Ivan Krapić, Ante Vukičević, Andrija Bašić. Izbornik Tucak tako je na početku novog olimpijskog ciklusa s bitno izmijenjenom momčadi od one koja je nastupala ljetos na Olimpijskim igrama u Tokiju.
– Budući da je ovo potpuno nova reprezentacija, trebat će nam još puno ovakvih priprema, utakmica, testova s jednim pravim suparnikom kakva je Italija – rekao je Tucak.


Titula iz 2011.
Jurlina je 2011. godine na Memorijalu Tome Udovičića u Dubrovniku proglašen najboljim vratarom, a njegov tadašnji i današnji suigrač Ivan Vrbnjak s 13 golova je bio najbolji strijelac. Riječ je turniru koji se smatra neslužbenim svjetskim prvenstvom za kategoriju nada. Na tom je natjecanju u konkurenciji 21 momčadi Zadar 1952 bio četvrti, a uz Jurlinu i Vrbnjaka su nastupili: Luka Brkić, Toni Grozdanić, Vito Kanjer, Mate Čačić, Marin Jovančević, Timijen Vučković, Nino Vrkić, Vice Donat Magaš, Stipe Zorić, Lovre Zelić, Roko Jurišić, Domagoj Knežević. Trener: Ivo Radetić.