Obrovački srednjoškolci na Silbi istraživali morsku floru i faunu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Projekt u organizaciji Udruge 20 000 milja
U praktičnim radovima prikazane su morske struje koje nastaju zbog temperaturnih razlika vode, a učenici su bili u prilici i mikroskopirati planktonske organizme. Ipak, najbolje okruženje za učenje je sama priroda jer tada rade sva čula. Dio proučavanja ekosustava organiziralo se tako na obali, ali i moru. Učenici su mogli s maskama i u ronilačkim odijelima plivati i izroniti primjerke morskih organizama, kazala je Irene Barić
Najbolje okruženje za učenje je sama priroda

Petnaest učenika Srednje škole Obrovac predvođeno prof. Irene Barić, nastavnicom biologije, i prof. Jakovom Krolom, nastavnikom povijesti, imalo je jedinstvenu priliku petodnevnog boravka na Silbi u sklopu edukativnog projekta »Misli (na) plavo«, kojeg je organizirala Udruga 20 000 milja.
Obrovački su učenici tako kroz predavanja i zanimljive radionice od stručnjaka koji se intenzivno bave zaštitom morskih ekosustava te istraživanjem morske flore i faune mogli naučiti itekako puno korisnog.

- U praktičnim radovima prikazane su morske struje koje nastaju zbog temperaturnih razlika vode, a učenici su bili u prilici i mikroskopirati planktonske organizme. Ipak, najbolje okruženje za učenje je sama priroda jer tada rade sva čula. Dio proučavanja ekosustava organiziralo se tako na obali, ali i moru. Učenici su mogli s maskama i u ronilačkim i odijelima plivati i izroniti primjerke morskih organizama. Nakon radionice svi organizmi su živi vraćeni u more. Na kratkom izletu u ronilačkom brodu mogli su vidjeti i upoznati opremu potrebnu istraživačima mora: ronilačku opremu, planktonske mreže, sprave koje se koriste za različita mjerenja i uzorkovanja. Najzanimljiviji je bio robot koji služi za uzimanje uzoraka s morskog dna, ispričala nam j nastavnica Irene Barić koja ističe da je bilo vremena i za druženja te zabavu.

- Vjerujem da su učenici, osim lijepih sijećanja, ponijeli sa sobom znanja i iskustva koja ne bi mogli dobiti u školskim klupama, istaknula je Barić.
Da je tomu zaista tako potvrdili su i sami učenici koji su viđenim i doživljenim i više nego zadovoljni. Najviše im se svidjelo ronjenje.
- Bilo je to predivno iskustvo. Jako sam se zabavila i naučila puno novih stvari. No, sve u svemu, voljela bih ponovno posjetiti Silbu, kaže Tonia Maričić, učenica 1 D razreda obrovačke srednje škole. Njen razredni kolega Roko Brkić gotovo je identičnog mišljenja.
- Aktivnosti su bile zanimljive i bilo je lijepo. Vratio bih se opet, kratko će Roko.

I nastavnik Jakov Krolo s ostalim se sugovornicima slaže u ocjeni da je putovanje na Silbu bilo iznimno zanimljivo, kvalitetno i poučno.
- Učenici su na ovaj način mogli jako puno naučiti o ekologiji mora. Udruga 20 000 milja je sve to vrhunski organizirala te se radujem ponovnoj mogućoj suradnji s njima, kaže Krolo.
Nastavnica Irene Barić organizatorima daje čistu peticu.
- Još jednom i ovim putem čestitke i zahvala svim članovima Udruge 20 000 milja - Barbari, Hrvoju, Sanji, Miji, Marti i Moniki koji su odlično odradili posao, zaključila je prof. Barić.

Mihaela JURJEVIĆ

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno