Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

»Uskoro će nam COVID potvrde biti potrebne za bilo kakvo kretanje i moraš se cijepiti«

03.11.2021. 13:19


Na području Zadarske županije u utorak su zabilježena 72 nova slučaja zaraze koronavirusom, a jedna je osoba preminula. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 305 uzoraka, pod aktivnim nadzorom su 1383 stanovnika, a od bolesti su se oporavile 154 osobe pa je trenutačno 651 aktivni slučaj koronavirusne bolesti na području Zadarske županije. U Općoj bolnici Zadar s koronavirusom je preminuo 81-godišnji muškarac. Na COVID odjelima u Općoj bolnici Zadar hospitalizirana su 52 bolesnika od kojih je pet na respiratoru, a u Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na Moru na liječenju je 14 pacijenata oboljelih od koronavirusa. Iako su jučerašnje brojke bile malo manje, one su posljednjih dana u porastu, kako u Zadarskoj županiji, tako i na razini cijele Hrvatske.


Cijepljenje radi potvrda
Zbog pogoršane epidemiološke situacije porastao je, čini se, interes Zadrana za cijepljenjem. Naime, na Višnjiku je jučer bio značajan broj građana koji su cijelo jutro čekali na red ne bi li primili cjepivo. Oko 11 sati ispred punkta za cijepljenje u redu je bilo više od stotinu ljudi koji su čekali svoj red, a moglo se vidjeti građana svih dobnih skupina koji su došli po prvu, drugu ili čak treću dozu cjepiva.
– Suprug i ja smo došli po treću dozu. Prošlo je dovoljno vremena od kad smo se cijepili drugom dozom pa smo danas odradili i tu treću. Želimo učiniti sve kako bismo spriječili bolest. Cijepljeni su nam i svi ukućani i još se dodatno čuvamo pa se nadamo da se nećemo razboljeti, govori nam stariji bračni par iz Zadra. I Erika iz Njemačke došla je primiti svoju treću dozu. Ne smatra da su je vlasti, ili bilo tko drugi, prisilili na cijepljenje. Cijepila se, kaže, isključivo radi brige za svoje zdravlje.
– Čuvam svoje zdravlje i zdravlje svojih bližnjih, ne smatram da me netko sili već je ovo briga da se ne razbolim, objašnjava Erika.
U redu smo sreli mladi par Anu Miličić i Danijela Miličevića koji uskoro putuju u Njemačku, a svoju su prvu dozu došli primiti isključivo kako bi dobili COVID potvrde te kako bi izbjegli karantenu pri dolasku u Njemačku gdje uskoro putuju.
– Ako se ne cijepimo onda po dolasku u Njemačku moramo biti dva tjedna u karanteni, zato smo se i došli cijepiti, a inače uopće i ne bismo, rekla nam je Ana. U redu je bilo još onih koji su željeli putovati van države, a testovi su im, govore, preskupi pa je ovo jeftinija opcija. Tamo smo zatekli i skupinu mladića koji su također došli po svoju prvu dozu cjepiva, a na pitanje zašto su se za nju odlučili tek sad, odgovaraju kako im trebaju potvrde o cijepljenu.
– Ja uskoro putujem u inozemstvo i potrebne su mi obje doze cjepiva pa sam to došao obaviti sad, objašnjava Luka Knežević dok Nikola Tuta dodaje kako će nam uskoro potvrde biti potrebne za apsolutno sve.
– Uskoro će nam te potvrde biti potrebne za bilo kakvo kretanje i jednostavno se moraš cijepiti, govori Nikola te dodaje kako se zbog ogromne gužve i neorganizacije još uvijek razmišlja hoće li ostati ili otići.


Pojačan interes
– Ovdje smo već sat vremena, neki su došli poslije nas, a već su gotovi. Ovdje je mama s dvije bebe, a nema nikakvu prednost, trebali bi to puno bolje organizirati, podijeliti nas u tri reda, ili prozivati kako dolazimo, a ne ovako, govori Tuta, a to su nam potvrdili i ostali koji su nestrpljivo čekali svoj red. Mnogi su od njih komentirali kako interes za cijepljenje sigurno nije pao, barem sudeći prema gužvi koja ih je dočekala. Zašto je došlo do zastoja, objasnilo nam je medicinsko osoblje koje neumorno, bez predaha radi od jutra.
– Nastala je gužva jer, za početak, nismo očekivali ovakvu navalu. Prijašnjih dana tijekom cijelog bismo dana cijepili od sto do dvjesto ljudi, a danas smo već došli do nekih petstotinjak, govori nam jedna od liječnica prisutnih na punktu za cijepljenje te dodaje kako su svjesni da se stvorila gužva zbog neorganizacije, ali već su u kontaktu sa Zavodom te se nadaju kako će sutra situacija biti nešto lakša, a cijepljenje brže i koordinirano. Treba napomenuti kako medicinsko osoblje jednu smjenu napravi na punktu za cijepljenje, a drugu u svojim ambulantama što im sasvim sigurno nije lagano, no usprkos tomu, spremni su na pomoć, a stoje na usluzi i za sva pitanja koja muče građane.